Na današnji dan prije 75 godina, jedinice 29. hercegovačke divizije i Druge dalmatinske brigade su nakon dva dana borbi sa domobranskim i njemačkim jedinicama oslobodile Trebinje u Drugom svjetskom ratu.

dana oslobodjenja trebinja u drugom svjetskom ratu (1).JPG

Pred Spomenikom borcima palim u borbi protiv fašizma predstavnici gradske organizacije SUBNOR-a, grada Trebinja, Odjeljenja za boračko-invalidska pitanja, Socijalističke partije i SUBNOR-a grada Stoca položili su cvijeće i evocirali uspomene na poginule pripadnike Narodno-oslobodilačkog pokreta.

Predsjednik trebinjskog SUBNOR-a Rajko Ćapin rekao je da se svevremenska ideja antifašizma ovakvim mjestima, kao što je Spomenik palim borcima, približava mladim naraštajima. 

dana oslobodjenja trebinja u drugom svjetskom ratu (3).JPG

"Na ovakvim mjestima ne treba da bude mjesta politici, niti bilo kog politikanstva, ali zato je uvijek dobro došlo da se zagovara ono što je najsvijetlije, najveća civilizacijska tekovina-antifašizam", kazao je Ćapin.

On je istakao da je ponosan na istoriju Trebinja u svim ratovima, među kojima i na posljednji odbrambeno-otadžbinski rat, gdje je pokazano rodoljublje.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je naš grad uvijek težio miru u prošlosti, a da su takvi planovi vezani i za budućnost.

dana oslobodjenja trebinja u drugom svjetskom ratu (2).JPG

"Odajemo počast svim žrtvama koje su se u bilo kom oslobodilačkom ratu žrtvovale za Trebinje i naši ciljevi su da rata više nikada ne bude. Kako budemo poštovali one koji su bili odgovorni u nekim drugim vremenima tako će i generacije koje dolaze poštovati nas", rekao je Ćurić.

U Trebinju je za dva dana, koliko su trajale borbe partizanskih jedinica za oslobođenje Trebinja, poginulo 158 boraca, dok je širom okupirane Jugoslavije život dalo 819 boraca iz Trebinja, uz 872 žrtve fašističkog terora.