Služenjem pomena poginulim borcima Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske i osveštanjem novoizgrađene Spomen sobe, u Trebinju je danas obilježeno 28 godina od početka ratnih dejstava na području našeg grada, kao jednog od najtežih i najtužnijih ratnih dana, kada su granate hrvatskih paravojnih jedinica ubile 19 pripadnika Jugoslovenske narodne armije /JNA/ od kojih čak devet Trebinjaca.

spomen soba trebinje 2019 (4).JPG

Pomen za 285 poginulih boraca koji se nisu vratili sa fronta služio je Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, nakon čega je osveštana Spomen soba u kojoj se nalaze fotografije najhrabrijih sinova koji su dali svoj život za slobodu u kojoj danas živimo.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je novoizgrađena Spomen soba u isto vrijeme i spomenik i kapela, jer podsjeća na borce koji su ostali na vječnoj straži, položivši živote na oltar slobode i prolivši krv da bi sačuvali kućni prag svog Trebinja.

"Danas ne obilježavamo slavu oružja, nego govorimo o slobodi, kao osnovi opstanka na ovim prostorima, jer smo mi narod koji je okrenut miru i potpunom uvažanjavanju sebe i drugih", naveo je Ćurić.

On je istakao da borci koje je neprijateljski metak našao na frontu nisu zaboravljeni i ispisani kako iz knjiga Trebinjske brigade, tako ni iz sjećanja i duboke i trajne privrženosti svemu što je časno i slobodarsko.

spomen soba trebinje 2019 (12).JPG

Ćurić je kazao da svi koji prođu pored ove Spomen sobe treba da prođu sa pijetetom i da se zapitaju kakva bi bila njihova sudbina da borci nisu stali na granice i neprijatelju rekli - dalje nećete ni metra.

"Spomen sobu smo izgradili u samom centru Trebinja, da simbolično kažemo da su oni zauvijek u centru našeg življenja i u našim srcima, te da prolivena suza za njima i dan-danas teče, simbolično, kakav je i izgled ove Spomen sobe", naveo je Ćurić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić rekao je da je veliki broj Trebinjaca na osveštanju Spomen sobe znak poštovanja prema svim poginulim borcima, ali i znak ljubavi i odanosti prema Republici Srpskoj, u kojoj samo možemo da živimo kao svoji na svome.

"Uspjeli smo da se odbranimo jer smo bili jedinstveni. Ova Spomen soba će naše heroje učiniti besmrtnim, a sjećanja na njih će vječno živjeti", naveo je Savčić.

On je istakao da Spomen soba treba da bude izvor naduhnuća, sa koga će se mlade generacije napajati ljubavlju, patriotizmom, spremnošću da grade i rade svoju Republiku, ali i da, ukoliko bude trebalo, ponovo je brane.

"Ne želimo rat, već mir. Svima koji žele mir poručuje jasno da smo spremni da ga dijelimo, ali isto tako poručujemo da smo spremni da odbranimo ono što je naše", naveo je Savčić.

spomen soba trebinje 2019 (10).JPG

Predsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije Dejan Bodiroga rekao je da rat u našem gradu niko nije želio, ali da su ga, artiljerijskom vatrom, izazvale paravojne hrvatske formacije koje su na današnji dan prije 28 godina ubile 19 golobradih mladića, koji su ispunjavali časnu dužnost odazvavši se JNA, kojoj su dali zakletvu.

On je istakao da "elitne" hrvatske jedinice nisu uspjele ni poslije četiri godine da zauzmu Trebinje isključivo zbog velikog junaštva boraca i mudrosti oficira.

"Nismo imali rezervni položaj, kao ni jedinice rezerve, nismo bili ni dovoljno naoružani, ali smo imali nešto što nije imao naš neprijatelj - srce, cilj i jedinstvo. Nažalost, taj naš cilj imao je veliku cijenu. U ovoj svetoj Spomen sobi su imena onih ljudi koji su bili na teškom mjestu i podnijeli veliku žrtvu da bismo na tom istom mjestu opstali", naveo je Bodiroga.

Prema njegovim riječima, novoizgrađena Spomen soba svjedoči o velikoj ljubavi prema otadžbini, jer samo ona može da pobijedi neprijatelja bez obzira na njegovu vojnu silu.

Spomen soba je izgrađena uz Spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine, a njenu izgradnju finansirali su Grad Trebinje i Vlada Srpske sa 300.000 KM.

U okviru obilježavanja 28 godina od početka ratnih dejstava na području grada Trebinja, u Kulturnom centru su otvorene izložbe „Opomena o stradanju Srba od 1991. do 1995“ Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica čiji je organizator Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“ i „Sveti novomučenici jasenovački i svjetlost vaskrsenja“ sestrinstva manastira Svetog Jovana krstitelja iz Jasenovca u organizaciji Crkvene opštine Trebinje.

spomen soba trebinje 2019 (3).JPG

 

spomen soba trebinje 2019 (5).JPG

spomen soba trebinje 2019 (11).JPG

spomen soba trebinje 2019 (7).JPG

spomen soba trebinje 2019 (8).JPG

spomen soba trebinje 2019 (9).JPG