Putni prilaz i prostor oko nacionalnog spomenika Republike Srpske-srednjovjekovne tvrđave Mičevac iznad Goričkog jezera uskoro će biti u potpunosti okošeni, a smeće koje ostavljaju neodgovorni pojedinci biće uklonjeno, čime će ovom značajnom istorijskom lokalitetu biti vraćen stari sjaj.

micevac.jpg

Na terenu su od jutros radnici "Ekologije i bezbjednosti", pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jasen-Mosko i Sportskog ribolovnog društva "Trebinje", čiji su pripadnici angažovani na uređenju ovoj srednjovjekovnog utvrđenja.

Plan je, kaže direktor "Ekologije i bezbjednosti" Stevan Bekan, da se cijeli posao završi u narednih 15 do 20 dana.

"Uz izgradnju šetačko-biciklističke staze od Trebinja do Jazine, na kojoj se radovi uveliko odvijaju, ovo će biti samo jedan od važnih lokaliteta koje će zainteresovani moći da posjete", naveo je Bekan.

Osim prilaznog puta, koji je poprilično zarastao, biće očišćeno i rastinje oko zidina tvrđave sa svih strana, kao i sama unutrašnjost u okviru zidina.

"Cilj nam je da ovaj lokalitet dodatno turistički valorizujemo, jer smo dobili informacije da sve veći broj turista želi da posjećuje lokalitete van grada kao što su Mičevac, Strač", naveo je Bekan.

Poseban problem su velike količine smeća koje su djelimično uklonjene, pa je ovo i apel svim građanima da smeće odlažu u kontejnere, a da kabasti otpad odvezu na gradsku deponiju "Obodina".

A radovi na uređenju šetačko-biciklističke staze uveliko se rade, pa su tako u posljednjih nekoliko dana na terenu teške mašine koje pripremaju stazu za buduće nasipanje tampona.

biciklisticka staza 3.jpg

Na njenom uređenju, osim radnika koji sada čiste Mičevac, angažovani su i pripadnici civilne zaštite HET, kao i mehanizacija ovog preduzeća, ali i Komunalnog i Centra za gazdovanjem kršem, te članovi Planinarskog društva "Vučji zub".

Prva faza radova - od Mokrih Dolova do Banjevaca - kroz tunel u Policama, preko Željezničkog mosta i pored rijeke Trebišnjice i Goričkog jezera, treba da bude završena u narednih 15 dana.

"U toku je i izrada rješenja mogućeg postavljanja rasvjete duž cijele prve faze, sa osvjetljenjem tunela, ali i prijedlog postavljanja prepreka kako vozila ne bi mogla da idu većim dijelom staze", navode nadležni.

Izgradnjom šetačko-biciklističke staze, čija će dužina 15 kilometara, Trebinje će dobiti jednu od najljepših staza za uživanje u vožnji bicikla ili šetnji, koja, u najvećem dijelu, ide pored rijeke Trebišnjice.

biciklisticka staza 2.jpg