Društvo prijatelja Trebinja uprilučilo je večeras projekciju dokumentarnog filma "Veče sportova na Trebišnjici" na platou ispred Muzeja Hercegovine, čime je dočarano 70 godina organizovanog plivanja i vaterpola na rijeci Trebišnjici.

vodeni sportovi na trebisnjici (3).JPG

Predsjednik Društva prijatelja Trebinje Mihajlo Tešanović istakao je da između pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka bilo sportskih odličnih rezultata, zbog črga je ovo veče bilo i svojevrsno podsjećanje na ljude koji su donosili republičke rekorde, medalje i postizali odlične rezultate.

vodeni sportovi na trebisnjici (2).JPG

"Izgradnjom zatvorenog bazena ponovo se stvaraju mogućnosti za masovno plivanje iz kojih će izaći talenti, a iz toga i rekorderi jer je svima to u interesu od grada pa nadalje", kazao je Tešanović.

Jedan od pionira plivanja i vaterpola u Trebinju Ljubiša Anđelić sa osmijehom na licu priča o prvim dodirima sa vaterpolo loptom, treninzima kod današnjeg Kamenog mosta.

"Imali smo 16, 17 godina kada smo vidjeli da se vojnici iz garnizona pod vođstvom kapetana Stanišića igraju sa loptom u vodi. On je bio vaterpolista 'Jadrana' iz Herceg-Novog i kada smo to vidjeli nama je bilo zanimljivo i nakon nekoliko dana pitali smo možemo li da se pridružimo treninzima. Nakon potvrdnog odgovora zajedno smo trenirali na improvizovanim golovima i igrali sa fudbalskom loptom koja bi otežala nakon što bi se natopila vodom i nije bilo ugodno ako bi nekoga udarila u glavu", priča svoje prve doživljaje sa vaterpolom Anđelić.

Na početku je osnovano "Jedinstvo", ali već 1950. godina nastupao je pod nazivom Leotar, koji je osam puta bio seniorski prvak BiH u vaterpolu.

Trebišnjica je bila u to vrijeme topla voda sa temperaturom od 26 stepeni, ali izgradnjom Hidroelektrana na Trebišnjici nije se više moglo igrati na rijeci.

Za kraj nam je Anđelić rekao da je i danas, zvanično, Leotar prvak BiH u juniorskoj konkurenciji, iako je tu titulu osvojio 1951. godine, jer od tada nije organizovano prvenstvo u ovoj kategoriji.

vodeni sportovi na trebisnjici (1).JPG

Sekretar Društva prijatelja Trebinja Mira Bokun istakla je da je Udruženje bilo uvijek u znaku Trebinja, njegovoj urbanosti i svih događanja vezanih za našgrad.

"Zamolila bih sve, bez obzira na starosnu dob, da dođu, da se edukuju, jer svi koji vole Trebinje treba da dođu i dobrodošli su u ovo Udruženje", kaže Bokun.

U muzičkom dijelu programa učestvovao je Gradski hor Tribunija.

Organizatori manifestacije su Društvo prijatelja Trebinje i Herceg televizija u saradnji sa Muzejom Hercegovine.