​Oko 600.000 ljudi u zemljama bivše Jugoslavije kupuje duvanske proizvode na crnom tržištu, čime je nanesena šteta poreskim prihodima od oko 306,7 miliona evra, rezultati su istraživanja Ekonomskog instituta u Zagrebu.

cigarete.jpg

Prema rezultatima istraživanja, koje je Institut obavio sa 21.000 osobom, krijumčari i ilegalni prodavci duvana ostvare profit od oko 200 miliona evra godišnje u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, prenosi indikator.ba.

Kupovina duvana na crnom tržištu najveća je u BiH i Crnoj Gori.

"U proteklih deset godina poreski gubici najviše se osjete u BiH i Crnoj Gori. Svaki drugi pušač kaže da kupuje na crnom tržištu zbog nižih cijena. Dvije trećine ispitanih navode da bi usljed povećanja životnog standarda prestali sa ilegalnom kupovinom cigareta", ističe se u istraživanju.

U izvještaju za BiH navodi se da je glavni kanal sivog tržišta na kojem pušači većinom kupuju nezakonite duvanske proizvode ulični preprodavači (67 odsto). Kupovina na sivom tržištu povezana je s konkurentnošću cijena duvanskih proizvoda koji su inače dostupni u normalnim prodavnicama. Dvije trećine pušača prebacilo se na kupovinu duvanskih proizvoda na sivom tržištu jer su cigarete poskupjele (66 odsto).

Ukupno 97 odsto pušača u BiH koji obavljaju kupovinu na sivom tržištu navode da je glavni razlog zašto su počeli kupovati na sivom tržištu bolja cijena duvanskih proizvoda.

Oko 66 odsto građana u BiH slaže se da sivo tržište duvanskih proizvoda uzrokuje značajnu štetu državnom budžetu, a svaki drugi ispitanik prepoznaje da postoji veza između sivog tržišta duvana i drugih oblika kriminala i smatra da sivo tržište duvanskih proizvoda uzrokuje povećanje drugih oblika kriminala.

Najpopularniji duvanski proizvod u BiH, prema istraživanju, su fabrički proizvedene cigarete. Međutim, skoro svaki peti pušač koristi rezani duvan za motanje i punjenje vlastitih domaćih cigareta. Druge proizvode od duvana, kao što su cigare, cigarilosi, lule i sl., koristi samo 3 odsto pušača. Interesantno, udio pušača rezanog duvana (18 %) iznad je prosjeka u regionu (15 %).

Skoro 72 odsto kupaca bi smanjilo potrošnju rezanog duhana na sivom tržištu kad bi se cijena legalnih cigareta smanjila. To pokazuje da su rezani duvan na sivom tržištu i fabrički proizvedene cigarete na legalnom tržištu zamjene što se tiče pušača u BiH, izvještava Indikator.ba.