U predivnom ambijentu Salaša 137 u Čeneju održan je 15. Međunarodni BEAN festival, popularna pasuljijada sa kog se Poljoprivredna zadruga Petrovo polje vraća sa Specijalnom plaketom festivala za tradiciju i kvalitet.

salas kotlicijada (2).jpg

Već 13 godina na ovom festivalu predstavnici zadruge iz Petrovog polja kuvaju autohtoni grah poljak koji je specifičan i razlikuje se od ostalih vrsta pasulja.

Prvo mjesto osvojila je ekipa "Suncokreti" iz Novog Sada, drugo "Golubari" iz Kaća, a treći je "Tim" iz Beograda.

Svake godine štand ekipe Trebinja je jedan od najljepših i najatraktivnijih te su mnogobrojni posjetioci koji su bili tog dana na festivalu željeli da se slikaju kraj štanda.

Izložena su bila vina raznih trebinjskih vinarija, smokve, grožđe, rakija, grah poljak, te prospekti sa turističkom ponudom Grada Trebinja i Grada Sunca.

Oni koji nisu do sada dolazili u najjužniji dio Republike Srpske rekli su da će obavezno doći, a oni koji su bili izjavili su da se uvijek rado vraćaju.

Prema riječima Ilije Runjevca, koji je i ove godine kuvao grah poljak na ovoj manifestaciji, tražio se tanjir više jer je brzo nestao iz kotlića.

"Ove godine smo se odlučili da pravimo pasulj sa raznim vrstama mesa za razliku od posne varijante sa povrćem. Sa ponosom smo predstavljali Grad Trebinje kao turističku destinaciju, kao grad kulture, sporta i ljubavi gdje se svaki gost dočeka raširenih ruku, lijepom riječi i čašicom rakije", istakao je Runjevac.

salas kotlicijada (1).jpg

Organizator festivala Dragan Vukotić rekao je da kroz ovaj vid manifestacije žele da prikažu turističku ponudu i sve ono što krasi salaše i Vojvodinu u smislu gastro ponude, običaja, kulture.

"Drago nam je što su naši prijatelji iz Trebinja već 13. put na ovoj manifestaciji, sa njima smo uspostavili odličnu saradnju i mi ih doživljavamo ne kao goste već kao naše", izjavio je Vukotić.

Završni dan protekao je u niz takmičenja među kojima su ravničarske igre, bacanje bicikla, potezanje konopca za žene, nošenje dvije vreće graha po 25 kilograma na 50 metara, preponskom jahanju... Majstora sa kutlačom je bilo sa svih strana svijeta, jer su kuvari došli iz Sjeverne Irske, Švedske, Švajcarske, Republike Srpske, Bugarske, Čilea, Hrvatske, Italije.