Dva najveća žarišta na Balkanu su politička blokada u BiH, kao i pregovori Beograda i Prištine, smatra odbor za oružane snage američkog Senata na saslušanju o stanju u oblasti bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi.

Sad.jpg

Učesnici su se složili da je neophodan jači angažman SAD-a u regionu, jer nestabilan i konfliktan Balkan podriva američku nacionalnu bezbjednost i diplomatsko povlačenje bi bilo veliki američki poraz.

Kako prenosi Glas Amerike, viši saradnik organizacije "Centra za analizu evropske politike" Januš Bugajski kaže da ne može da zamisli novi oružani sukob na Kosovu i Metohiji, ali da može biti sukoba u BiH zbog, kako navodi, "velikog ruskog uticaja na Republiku Srpsku".

On smatra da će specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Metju Palmer više biti uključen u krizu u BiH, nego u krizu oko Kosova i Metohije.

Dejmon Vilson, izvršni potpredsjednik organizacije "Atlantic Council", naveo je da je Rusija manje fokusirana na održavanje svog ograničenog uticaja u regionu, a više na narušavanje američkog uticaja - remećenjem procesa integracija u NATO i EU.

"Rusija ima uticaj na Srbiju i samim tim na region. Odsustvo dogovora podstiče nacionalističke političke rasprave koje usporavaju razvoj demokratije u Srbiji i omogućavaju kosovskim liderima da izbjegnu teška pitanja o upravljanju. Odlučnije okretanje Srbije ka Evropi obezbijediće zaštitu koja nam je potrebna za BiH", naveo je Vilson.

Kada je riječ o uticaju Kine na region, govornici su se složili da je ekonomija primarni cilj te zemlje, koja preko Balkana želi da uđe na tržište Evrope.

"Kineske investicije putem inicijative Pojas i put - velikog kineskog programa za infrastrukturu i povezanost - naglo su povećale ekonomski uticaj Pekinga u regiji", rekao je David Šulman, viši savjetnik Međunarodnog republikanskog instituta.

On zaključuje da Kina ima koristi od regionalne stabilnosti i ne želi da izaziva unutarašnje podjele, podrivanje pristupa EU ili umanjenje povjerenja u demokratske sisteme.