Na spekulacije i dezinformacije o pokretanju novog tarifnog postupka, i poskupljenju električne energije za sve potrošače u Republici Srpskoj iz kategorije javne potrošnje, odnosno domaćinstava, danas je odgovorio narodni poslanik u NSRS i izvršni direktor HET-a Ilija Tamindžija.

ilija tamindzija.jpg

On je objasnio da MH „Elektroprivreda Republike Srpske“ priprema projektni zadatak i nabavku softvera na osnovu kojeg bi mogla precizno da analizira potrošnju svih domaćinstava i razvrsta ih u nekoliko kategorija.

„Analize su u toku, a dobijeni podaci biće reper za kategorizaciju i novi način obračuna potrošnje  domaćinstava. Prema informacijama kojima sada distribucije raspolažu za najveći broj potrošača do poskupljenja električne energije vjerovatno  neće ni doći“, rekao je Tamindžija.

On je dodao da ERS analizira mogućnost da uvede popuste na potrošnju električne energije za domaćinstva koja  troše manje od 300 kilovat sati mjesečno, što bi značajno doprinijelo budžetima najosjetljivijih kategorija, poput penzionerskih domaćinstava.

Tamindžija kaže da niko ne treba od Elektroprivrede više da očekuje da nastavi da subvencioniše luksuz, odnosno enormnu potrošnju.

„Prema preliminarnim podacima imamo oko 20 posto potrošača sa enormno visokom potrošnjom, i njih ERS više neće subvencionisati. Nijedna država u Evropi ne subvencioniše cijenu električne energije  za luksuz, pa to ne možete očekivati ni od Republike Srpske, odnosno njene Elektroprivrede“, zaključio je Tamindžija.