Danela Rajkovića (38) iz Gacka, koji je više puta prijetio imamu Emiru Nuhiću iz Novog Grada i njegovoj porodici šaljući mu pogrdne i prijeteće poruke putem Messengera, uhapsili su pripadnici SIPA nakon što je u svojim nedjelima otišao korak dalje i izvršio veliku nuždu na ulazu u Mehmed-aginu džamiju u Gacku.

gacko.jpg

On je uhapšen po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Gacku zbog izazivanja vjerske i nacionalne mržnje.

Ovaj gnusan čin desio se tokom vikenda, a sve su zabilježile kamere, no i sam Rajković odmah se tim nedjelom "pohvalio" imamu, kojem je i ranije slao vrlo pogrdne poruke.

"Kako sam se pok...o sinoć na prag džamije. Ušao u dvorište i pos..o se kao pas na sami ulaz. Još da je bilo napuniti Turcima i zapaliti", napisao mu je, između ostalog, Rajković putem Messengera na društvenoj mreži Facebook.

Sadet efendija Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko, kazao je kako ga je ovaj neugodan prizor zatekao po dolasku u džamiju, a kada su pregledali video-snimke, pozvali su policiju i pretpostavili o kome se radi, a on je to sam potvrdio Nuhiću porukom u kojoj je napisao šta je učinio.

"Nas zabrinjava to što je nakon verbalnih prijetnji kolegi Nuhiću, koji je stotinama kilometara udaljen od njega, sada počeo da djeluje agresivno. Ne treba zaboraviti da je taj čovjek svojim roditeljima bacio bombu prije nekih 12 godina, te da je svom rođenom ocu nanio teške tjelesne povrede", kazao je Bilalić.

Nuhić je rekao da bi volio da se ovo nije desilo, ali ga takođe plaši što je počeo prelaziti sa riječi na djela i nije siguran šta se može desiti.

"Nezavisne" su i ranije pisale o prijetnjama u kojima je Rajković nedavno na Facebooku Nuhiću prijetio klanjem te mu psovao majku poganu.

Podsjetimo da je prethodno i u martu sa istog profila prijetio Nuhiću da bi mu "silovao ženu i kćerku u džamiji, a on to da gleda, te bi ga zaklao i zapalio džamiju" i uputio mu mnoštvo drugih pogrdnih riječi.

Protiv njega je i tada Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor dostavljen izvještaj za krivično djelo ugrožavanje bezbjednosti, a izuzet mu je bio računar.

Posljednje prijetnje prije ovog užasnog čina Policijskoj stanici Novi Grad Nuhić je prijavio početkom ovog mjeseca kada je dobio više desetina prijetećih poruka od 22. avgusta do 3. septembra upućenih njemu i njegovoj porodici.

Policija je tokom istrage utvrdila da iza prijetnji Nuhiću ponovo stoji Rajković, koji to inače radi sa svog Facebook profila, a Nuhić ovakve neprijatne situacije nije imao sa drugim licima. Rajković je juče tokom dana trebalo da bude doveden i predat postupajućem tužiocu na ispitivanje kako bi donio odluku o prijedlogu za određivanje mjere pritvora i daljim aktivnostima u predmetu.

Imami posjetili Gacko

Četrdeset četiri imama Medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu posjetila su juče Sadeta ef. Bilalića, imama Mehmed-agine džamije u Gacku, nakon sramotnog čina koji je ispred vjerskog objekta počinio Danel Rajković.

Imami su pružili podršku džematlijama u Gacku, a u pratnji je bio i muftija mostarski Salem ef. Dedović.