Hidroelektrana "Dubrovnik" u Platu na mreži će biti sredinom januara 2020. godine, navodi se u zvaničnom dokumentu Hrvatske elektroprivrede /HEP/ u koji je uvid imao portal TrebinjeLive.info.

he dubrovnik plat.jpg

U dokumentu je navedeno da će sredinom januara 2020. na mreži biti jedan od dva agregata, dok će drugi agregat biti u funkciji od marta sljedeće godine.

TrebinjeLive.info nezvanično saznaje da su ovu hidroelektranu nedavno zajedno posjetili prvi ljudi hidroelektrane u Platu i Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ kada su održali i radni sastanak, ali zvaničnih informacija na ovu temu za sada nema.

"Na sastanku u Platu navedeno je da će elektrana početi sa radom u januaru, jer su analize pokazale da nema teških materijala i da je kvalitet vazduha u postrojenju na zadovoljavajućem nivou, pa sanacija napokon može da počne", navodi naš izvor. 

Odmah nakon rezultata analiza, donesena je odluka o sanaciji kranova i kranskih staza, nakon čega će uslijediti provjera agregata i njihovo čišćenje.

"Ono što je najvažnije, primarna oprema hidroelektrane nije oštećena. Izgorjeli su kablovi pomoćnog napajanja, a oštećen je bio i plafonski dio mašinske zgrade", ističu naši sagovornici.

S obzirom na utvrđeno stanje, pitanje je zbog čega ova hidroelektrana već nije na mreži i zbog čega sanacija oštećenja, koja nisu bila značajna, traju tako dugo.

U hrvatskim medijima veoma šturo se piše o procesu vraćanja hidroelektrane na mrežu, istražnim radnjama protiv odgovornih iz HEP-a za incident iz januara kada su tri radnika poginula.

Zbog neraspoloživosti HE "Dubrovnik" najviše trpi HET, u kome je čak 60 odsto ukupne proizvodnje rezultat rada agregata u Platu, zbog čega je ovo preduzeće već sada ostvarilo preko 25 miliona KM manje prihode od plana.

Sve to je prouzrokovalo i da HET značajno smanji sve troškove, među kojima su i koncesione naknadne gradu Trebinju i opštini Bileća.

Prema posljednjim nezvaničnim informacijama, HET je do sada proizveo oko 440 gigavat-časova električne energije, što je oko 42 odsto u odnosu na godišnji plan.

Zato će ova godina za HET biti najteža u njegovom pedesetogodišnjem radu, a kada se uzme u obzir da je 2017. bila izrazito sušna, 2018. u skladu sa planom proizvodnje, a 2019. proizvodno najteža - jasno je da je ovo preduzeće u tri godine ostvarilo tek dva prosječna godišnja prihoda.

HE "DUBROVNIK" VEĆ DEVET MJESECI VAN MREŽE

HE "Dubrovnik" van mreže je od 9. juanara, kada su u incidentu poginula tri radnika. Tokom istražnih radnji, uhapšeno je više lica koja po službenoj dužnosti snose odgovornost za nezgodu.

Ipak, hrvatska javnost uskraćena je za informacije o pojedinostima vezanim za ovu hidroelektranu, samu nezgodu i proces njene sanacije koji traje neočekivano dugo.