Na tržištu Republike Srpske pojavile su se nove, smrtonosne sintetičke droge. Niska cijena, do deset puta jače dejstvo i jednostavna proizvodnja privlače konzumente. Od 2015. godine identifikovane su četiri nove vrste, a posljednje otkriće desilo se u Bijeljini prilikom čega je zaplijenjena novootkrivena droga “led”. 

policija.jpg

Nijedna od tih psihoaktivnih supstanci nije uvrštena u listu opojnih droga, zbog čega njihova konzumacija nije zakonom kažnjiva. Uvrštavanje je u nadležnosti Ministarstva bezbjednosti BiH, koje se na zahtjeve MUP-a Srpske već nekoliko puta oglušilo. 

"Pripadnici MUP-a s obzirom na svoju nadležnost i svoje radnje su pokušavali u nekoliko navrata i mi smo inicirali i putem Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga da se uvrste na listu, do sada se to nije desilo, ali ja se nadam da će nadležna tijela na nivou BiH imati sluha, a prije svega odgovornosti u cilju zaštite naših građana sa bezbjednosnog aspekta, a isto tako i sa zdravstvenog aspekta", Sanja Stanić, član Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u RS.

Poznato je da nove droge na naše tržište uglavnom dolaze iz Istočne Evrope, samim tim laboratorije za njihovu proizvodnju u Republici Srpskoj do sada nisu uočene. 

"Sve te nove vrste sintetičkih droga imaju po deset puta jače dejstvo u odnosu na postojeće droge i kao takve imaju veoma često smrtni ishod prilikom uzimanja. Imamo takve slučajeve u zemljama okruženja, kod nas manje. Takve droge su proizvedene u laboratorijama i kao takve izazivaju smrtne posljedice", rekao je Milosav Savković, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS. 

Samo u prošloj godini 540 osoba liječeno je zbog zavisnosti od psihoaktivnih supstanci, najviše od heroina. Da problem bude još veći, istraživanja u kojima je učestvovala Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj pokazuju da je 5 do 6 odsto djece od 15 godina imalo kontakt sa nekom vrstom droge. 

"Mi smo radili u okviru ESPAD istraživanja, to je istraživanje unutar Evropskih država, 35 ih je učestvovalo i radili smo regionalno po cijeloj Republici Srpskoj raspoređeni i bilo je negdje oko 960 ispitanika", kaže Milan Latinović, predsjednik Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u RS.

U ovoj godini realizovano je deset akcija MUP-a Srpske pri čemu je razbijeno više kriminalnih grupa. Zaplijenjeno je 370 kilograma marihuane, 1,7 kilograma kokaina, 1,2 heroina i oko 8 hiljada tableta ekstazija.