U nekadašnjoj kasarni u Trebinju danas su se treći put zaredom okupili pripadnici mornaričke pješadije bivše JNA.

skup marinaca trebinje 2019 (6).JPG

Nakon svečanog postrojavanja, krenuli su u šetnju Glavnom ulicom, preko Kamenog preko mosta, Obalom Luke Vukalovića i mostom Iva Andrića ponovo su se vratili mu kasarnu.

Lijepo ih je bilo vidjeti kako zajedno koračaju ulicama Trebinja, neki po prvi put nakon nakon 40, 50, godina.

Priče, evociranje uspomena na zajedničke dane provedene u Trebinju, sve je to što ih veže da dođu u grad u kojem su provodili vojničke dane.

Jedan od organizatora Dejan Đorđević iz Beograda istakao je da su svi saglasni da ih nešto vuče da dođu, a kad dođu osjećaju se ispunjenim.

"Možda smo se fizički promenili, ali ne u srcu jer jednom prijatelj uvek prijatelj, a mi to marinci znamo kada smo delili sve - i hranu i piće. To se treba osetiti i doživeti", kazao je Đorđević.

skup marinaca trebinje 2019 (5).JPG

Načelnik odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Petar Vlatković obratio se okupljenim pripadnicima mornaričke pješadije i naglasio da se ovim skupom, koji je postao tradicionalan, afirmiše sve najbolje, te trajne i neprolazne ljudske vrijednosti koje će sigurno nadživjeti svako zlo.

"Mi smo vam zbog toga zahvalni jer promovišući njih, promovišete i grad Trebinje. Građani Trebinja i gradska uprava mogu biti ponosni na ovakve događaje u svom gradu i zaželjeti vam da se još dugo godina okupljte ovdje u svečanom stroju", kazao je Valtković.

Marinac, potpukovnik Živorad Miletić kom je predat raport, rekao je da se osjeća ponosno jer ima priliku da sretne vojnike sa kojima je službovao od 1977. do 1991. godine.

"Ovdje sam bio od komandira voda do komandanta bataljona i najbolje me uspomene vežu za ovaj grad. Vraćaju se uspomene", rekao je Miletić.

Među onima koji su po treći put došli na druženje je i Dragan Čugalj iz Rume koji je samo jednu noć noćio u kasarni u Dubrovniku 1971. godine i prva je generacija pješadijske mornarice koja je iz Dubrovnika preselila u Trebinje.

skup marinaca trebinje 2019 (3).JPG

"Pamtim dolazak u vojsku jer sam prvu noć prenoćio u Dubrovniku i onda smo od 26. do 28. maja preseljavali stvari u Trebinje i dajcevima smo po nekoliko puta dnevno išli u Dubrovnik i vraćali se na spavanje u Trebinje. Grad Dučića ostao mi je uvek u srcu jer sam na pisti ispred kasarne 12. jula 1971. godine dobio telegram da sam dobio kćerke bliznakinje i ovaj grad je za mene zlatan", istakao je Čugalj.

Vladan Milovanović iz okoline Pančeva služio je vojsku u Trebinju od 19.9.1990 do 1.8.1991. godine i donio je sa sobom znak mornaričke pješadije, vojničku obavezu, vojničku zdravstvenu knjižicu, vojnu knjižicu, bravu i ključ sa kojom je zaključavao kasetu.

skup marinaca trebinje 2019 (2).JPG

"Za Trebinje me vežu lepe uspomene, lep je grad. Sećam se zakletve, jer je tada bila kiša i sve nam je bilo mokro, bežanja u grad preko žice, izlazaka", rekao je Milovanović.

Blaško Kožel iz Vodica kraj Ljubljane i Primož Petkovšek iz Ljubljane došli su na skup marinaca.

Kožel je 13 mjeseci proveo u trebinjskoj kasarni služeći mornaričku pješadiju i na motociklu je stigao na jug Hercegovine.

skup marinaca trebinje 2019 (1).JPG

"Ostalo mi je u lijepom sjećanju sve, gore kamen, nebo.. Za ono vrijeme bilo je daleko od Ljubljane i mjesec dana trebalo mi je da se priviknem. Drago mi je što sam došao ovdje i podsjetio se na dane iz 1982. godine", uvjerava nas Kožel.

Bivši marinci su u Trebinje stigli iz svih bivših jugoslovenskih republika, ali i Njemačke, Rusije, pa čak i iz Sjedinjenih Američkih Država.

Bivši marinci juče su darovali krv za potrebe trebinjske Službe za transfuziologiju.

skup marinaca trebinje 2019 (4).JPG