Pčelarima-početnicima sa područja Trebinja danas je uručeno po pet košnica, koje je u ove namjene obezbijedio trebinjski Agrarni fond.

pcelari kosnice (2).jpg

Riječ je o 20 naših sugrađana koji imaju do 20 pčelinjih društava, zbog čega će im ova donacija značajno doprinijeti proširenju proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda, po kojima je naš kraj i te kako prepoznatljiv.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina istakao je da da su za ove namjene izdvojili oko 10.500 KM, a da je riječ o nastavku projekta koga su sprovodili i u pretokelom periodu.

"Pčelarstvo je grana koja se razvija u Trebinju i smatrali smo da treba pomoći onima koji šire svoje pčelinjake kako bi imali jaka pčelinja društva. Na ovaj način želimo da podstaknemo i trebinjske privrednike, jer novac koji dajemo ostaje u ovom gradu", naveo je Dutina.

On je dodao da nadležna komisija prati realizaciju svih dosadašnjih donacija poljoprivrednicima, te da u najvećem broju nije bilo zloupotreba, a oni kod kojih su primijećene zloupotrebe nemaju pravo na pomoć ovog Fonda najmanje pet godina.

pcelari kosnice (1).jpg

Pet opremljenjih košnica danas je dobio Zoran Bašić.

"Već tri godine sa djecom se bavim pčelarstvom. Imam 15 košnica i ovih pet će nam mnogo značiti", kaže Bašić.

Trebinjac Željko Ninković kaže da mu je ovo prva donacija koju je do sada dobio.

"Nismo zaposleni ni žena ni ja. Najvažnija je volja i ljubav prema poslu", naveo je Ninković.