Dvije godine bilećke ulice su raskopane, a još nije izvjesno da li će rekonstrukcija i izgradnja kanalizacionog kolektora i vodovodne mreže biti završena do petog novembra. Rok je bio peti oktobar prošle godine.

bileca.jpg

Riječ je o radovima iz projekta "Vodovodi i kanalizacija Republike Srpske", koji se finansira međunarodnim kreditom. Vrijednost radova u Bileći je 4.645.000 KM.

Raskopane ulice, prašina, blokada i preusmjeravanje saobraćaja, sumorna je svakodnevica Bilećana. Radovi su djelimično ili potpuno završeni kroz grad, a sporo napreduju na dijelu magistralnog puta. Radove vode poseban tim i međunarodni nadzor.

U Opštini tvrde da su nemoćni.

- Veliki je problem bio nedostatak projekte dokumentacije, pa sve te saglasnosti tražile su dosta vremena da se urade - kaže Radenko Popara, načelnik odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove.

Zbog izmjene projektne dokumentacije, cijena radova povećana je za oko 95 hiljada maraka, prije jednu godinu, potvrđeno je iz Ministarstva finansija. Rješenja su prilagođavana stanju na terenu.

- Skoro sve, od projekta retenzije, kućnih priključaka, gradskih ulica, sve je urađeno površno - dodaje Popara.

O promašajima niko ne govori. Prolongiranje rokova, mimo svih normi, ide na dušu i izvođaču, EKO Euro timu.

Posredno priznaju da nisu imali adekvatnu mehanizaciju za radove u Bileći. Kidali su stari vodovodni i kanalizacioni sistem.

- To je greška, da li projektanta, ili, ne, ne znam ni ja, taj vododovod je još iz vremena austrougarske - riječi su Nikole Jovičića, zamjenik šefa gradilišta, EKO Euro tim.

Bilećani ne kriju ogorčenje. Imovinu, kuće i uslove za življenje, štite najlonskom folijom. Izvođač bi, do petog novembra, trbalo da položi preostalih 440 metara vodovodne i 310 metara kanalizacione mrže. Uslov je da ne pada kiša.

-Nismo imali tačne katarstarske podloge, bilo je dosta grešaka. Vrijednost projekta biće skuplja, ali će samo izvođač imati problema s tim - dodao je Jovičić.

Bileći na naplatu već stižu prve rate kreditnog zaduženja. Osim što će, po završetku izgradnje, ulice biti prohodne, nema garancija kada će biti dovedene u prvobitno stanje. Nezvanično, na tender za asfaltiranje završenih dionica niko se nije javio, jer je kasa opštine Bileće prazna.