Džudo klub "Leotar" vrši upis polaznika za projekat "Džudo u škole".

Dzudo.jpg

Projekat je prvu godinu potpuno besplatan za sve učenike, a učenici koji odluče učestvovati u projektu dobijaju i besplatnu sportsku opremu.

Učenici koji budu uključeni u projekat "Džudo u škole" moći će i da predstavljaju svoju školu na Malim olimpijskim igrama Republike Srpske u džudou. Riječ je o projektu koji se već provodi u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Japanu, Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji...

Projekat "Džudo u škole" pokazao je dobre rezultate u zemljama u kojima se sprovodi, jer je riječ o sportu koji je vrlo učinkovit u prevenciji vršnjačkog nasilja, kod usvajanja zdravih životnih navika, timskog rada, razvoja pozitivnih vrijednosti, tolerancije i samokontrole, kao i dodatni doprinos brizi o fizičkom i mentalnom zdravlju učenika.

Riječ je o sportu koji je bezbjedan, a jedna od njegovih specifičnosti je i da je ravnopravan, jer u sistemu takmičenja ravnopravno učestvuju djevojčice i dječaci.

Džudo savez Republike Srpske već posjeduje kompletan program rada trenera u projektu "Džudo u škole".

Projekat će se najprije početi sprovoditi kao izvannastavna aktivnost, a u budućnosti je cilj pokrenuti ga i kao nastavnu aktivnost.

Jedan od ciljeva projekta je i sticanje navika redovnog bavljenja sportom. Džudo nije samo sport, već i edukativna metoda koja razvija zdrav stil života te ne samo da preventivno djeluje na nasilje, već i pretilost.

Projekat se realizuje u saradnji sa Svjetskom džudo federacijom, Džudo savezom Republike Srpske, Gradom Trebinjem i Osnovnom školom "Vuk Karadžić".