Apple je predstavio svoj novi pametni telefon Ajfon 11, opremljen duplom kamerom, velikom i super velikom, i novim čipom, na velikom godišnjem sajmu u svom sjedištu u Kupertinu u Kaliforniji.

Ajfon 11.jpg

"Novi ajfoni su puni novih funkcija i njihov novi dizajn je nevjerovatan", rekao je generalni direktor grupe Tim Kuk.

Novi čip A13 bajonik, treba da pruži tehničku prednost Apple u odnosu na njegove konkurente u trenutku kada ajfon gubi udio u svjetskom tržištu pametnih telefona gdje se usporava prodaja.

Osnovni model novog ajfona će koštati 699 dolara.

Kompanija je danas otvorila svoj veliki godišnji sajam lansiranjem platforme video igrica na pretplatu, Apple Arcade koja treba da počne 19. septembra i biće direktno integrisana u App store, prodavnicu aplikacija onlajn.

"Apple Arcade je jedino mesto gde imate pristup za više od 100 ekskluzivnih i revolucionarnih igara osmišljenih za ajfon, ajped, Mak i Apple TV", rekla je En Tai, zadužena za marketing u App store.

Platforma će biti raspoloživa u više od 150 zemalja, za 4,99 dolara mjesečno.

Kompanija je objavila da pokreće plarformu za video striming, konkurenciju Netfliksu, od 1. novembra po cijeni od 4,99 dolara mjesečno.

Apple koji će imati ograničenu ponudu originalnih proizvoda na svom video strimingu uspio je da lansira svoju platformu gotovo 15 dana prije drugog velikog rivala Netfliksa, Diznija plus.

"Apple TV Plus" biće dostupan u stotinak zemalja od 1. novembra, a dodavaće nove originalne produkcije svakog mjeseca, obećao je generalni direktor Kuk.

Sa cijenom ispod pet dolara Apple je za dva dolara jeftiniji od pretplate za Dizni plus, i skoro upola jeftiniji od osnovne pretplate Netfliksa u Americi.