U trebinjskoj Narodnoj biblioteci održano je naučno-popularno predavanje "Naučni koncepti u filmovima o superherojima" koje je održala potpredsjednik društva za promociju prirodnih nauka "Nauka i svijet" iz Sarajeva Jelena Kalinić.

Predavanje o super herojima2.jpg

Ona je istakla da ovo društvo radi na popularizaciji i povećanju naučne pismenosti, prvenstveno, kroz razna predavanja i priče o Marvel filmovima, te superherojima poput Ajron mena, Spajdermena i Tora.

"Pričamo priče o stvarnoj nauci koja se u tim filmovima spominje ili se dotiče. Cilj je da pokažemo šta se u naukama poput fizike, hemije i biologije, zapravo, dešava, a što još uvijek nije ušlo u udžbenike. Mi smo shvatili da je to priča o superherojima i ovo su priče za tinejdžere koji poznaju strukturu atoma i osnovne stvari iz fizike", rekla je Kalinić.

Kroz predavanje koje je trajalo sat vremena, učenicima je objašnjeno šta je to CERN i zašto je on važan za sve nas, šta su to DNK otisci, kvarkovi, epigenetika, genske terapija...

Predavanje o super herojima1.jpg

Učenik Petar Grubač došao je na predavanje jer su ga odmalena privlačili superheroji.

"Sada kad sam završio srednju školu zanima me koliko stoji nauka iza tih superheroja i koliko čovjek može da ostvari snove. Mislim da je mašta previše nadvladala u filmovima", kaže Grubač.

Ovo predavanje održano je u okviru projekta "Dijalog za budućnost" koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH.

Ovaj projekat realizuje se u 28 opština u BiH i Republici Srpskoj.