Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske utvrdila je u vanrednoj kontroli da Rudnik i termoelektrana „Gacko“ ne ispunjava brojne uslove za proizvodnju električne eneregije te naložila preduzeću da sprovede niz mjera u cilju ispunjenja tih uslova.

RiTE-Gacko.jpg

„Nalaže se “RiTE Gacko”, korisniku dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije, preduzimanje mjera i aktivnosti u cilju ispunjenja uslova iz izdate dozvole“, navedeno je u rješenju RERS-a, u koje je portal CAPITAL imao uvid.

U vanrednoj kontroli Rudnika i termoelektrane, Regulatorna komisija je utvrdila da je čak 14 odsto radnika ovog preduzeća zaposleno na određeno te je naložila da se „izvrši analiza potrebe za angažovanjem radnika na određeno vrijeme“.

Upravi Termoelektrane je naređeno i da nastavi sa aktivnostima povećanja bezbjednosti rada postrojenja po zdravlje ljudi, te unapređenja funkcionisanja opreme i instalacija u skladu sa propisima.

„Bez odlaganja dostaviti dokumentaciju i dokaze o verifikaciji brojila električne energije na 110 kV naponskom nivou za mjerenje potrošnje termoelektrane i dva brojila električne energije na 35 kV naponskom nivou za mjerenje potrošnje u rudniku“, navedeno je u rješenju Komisije.

Komisija je RiTE „Gacko“ naložila i da u roku od 90 dana dostavi plan aktivnosti za poboljšanje finansijskog položaja.

„Društvo je obavezno da redovno analizira i ocjenjuje svoj finansijski položaj radi obezbjeđenja finansijske stabilnosti poslovanja u pogledu toga da li će biti u stanju da nastavi sa poslovanjem u doglednoj budućnosti“, dodaje se u rješenju.

RiTE bez odlaganja mora da pribavi i odobrenja za upotrebu za sve objekte, postrojenja i opremu za koje su ona neophodna, kao i da plati regulatornu naknadu.

Potrebno je izvršiti mjerenje emisija iz kotla termoelektrane i kvaliteta vazduha i dobijene rezultate dostaviti Regulatornoj komisiji, najkasnije za tri mjeseca. Potrebno je obezbijediti kontinuirano mjerenje emisija, bez odlaganja, te nastaviti sa redovnim izvještavanjem o stanju emisija i kvalitetu vazduha. Neophodno je obezbijediti displej za prikazivanje mjerenih vrijednosti u cilju informisanja stanovništva o kvalitetu vazduha u roku od 30 dana od dana prijema rješenja“, istaknuto je u rješenju.

RERS je donijela rješenje o preduzimanju mjera na sjednici održanoj krajem avgusta, a nakon što je razmotren izvještaj sa vanredne nadzorne provjere sa prijedlogom mjera.