Broj patoloških kockara u BiH kreće se između 35.000 i 50.000, a dvostruko više njih kocka povremeno. Utvrdio je to profesor Marko Romić, specijalista traumatske psihologije iz Mostara, koji se u BiH jedini terapijski bavi ovim problemom kroz Klub liječenih zavisnika o kocki (KLOK).

aparati-za-kockanje.jpg

– Poražavajuće je da među ovisnicima o kocki raste broj mlađih od 25 godina – dodaje Romić.

On već duže vrijeme upozorava da eskalira zavisnost o kocki kod nas.

Imamo tendenciju da nam u KLOK sve više dolaze mlađe osobe. Nekad su nam se javljali oni stariji od 40 ili 50. Sada su to mahom osobe u dvadesetim godinama. To može biti dobro, jer traže pomoć i svjesni su da je trebaju. S druge strane, to govori da u zajednici imamo veliki problem – kaže Romić.

Kako napominje, kada je riječ o industriji kocke, nisu samo problem kladionice u blizini škola nego i internet-klađenje te druge elektronske igrice koje izvlače novac. Prokockani iznosi uglavnom su prestrašni, naglašava on, i riječ je o više desetina hiljada maraka, ali i više stotina hiljada maraka.

Porok dugo kriju

– Za sve zavisnike karakteristično je da svoj porok dugo kriju. Tek kada naprave ogroman problem, prokockaju nezamislive svote novca ili rasture brak, onda se javljaju na liječenje, obično po nagovoru najbližih članova porodice – navodi Romić.

Nažalost, mnogo mladih iz BiH, ali i Hrvatske, koji se javljaju u KLOK, nakon što prođu terapije često se vraćaju kockanju i takvih je sve više, kaže Romić.