Hrvatsko udruženje ratnih i vojnih invalida HVIDRA-a iz Zagreba oštro je reagovalo jer su na muzički festival „Rujanfest“ u Zagrebu pozvani pjevači iz Srbije.

Srpski pjevaci zagreb.jpg

HVIDRA grada Zagreba najoštrije je osudila postupke organizatora ovogodišnjeg „Rujanfesta“ i pozvala sve mjerodavne institucije da zabrane nastup pjevačima koji su tokom "velikosrpske agresije", kako se tvrdi, pjevali četničke pjesme i iskazivali podršku "velikosrpskoj agresiji" na Hrvatsku, prenio je „Indeks“.

„Pridružujemo se reakcijama, s pravom zgroženih, sugrađana. Naime, u glavnom gradu lijepe naše, za čiji smo se suverenitet borili, organizatori nekada kulturne muzičke manifestacije odlučili su da će ugostiti srpske folk pjevače pod sloganom ’Pomjeri svoje granice zabave‘“, dodaje se u saopštenju HVIDRA-e.

Međutim, stigao im je odgovorio od organizatora „Rujanfesta“ Darka Fučeka koji je u „Dnevniku“ „Nove TV“ rekao:

„Mogu samo reći kolegama iz HVIDRA-e da sam i ja 1991. godine bio u uniformi i da mi je to tad bilo apsolutno normalno, ali danas 2019. mi je normalno da radim kao privredni subjekt, da plaćam porez, da ne kršim zakone Republike Hrvatske i da svi ti izvođači, koji su ovdje, na neki način su dozvoljeni i dostupni na tržištu.“

Dodao je da Grad Zagreb nije finansijski pomogao organizaciji, iako se na internet stranicama festivala navodi kao partner, prenio je B92.

A ti sporni srpski folk pjevači su Seka Aleksić, Miroslav Ilić, Željko Joksimović i Momčilo Bajagić Bajaga.