Na današnji dan prije 27 godina formiran je 7. Izviđačko diverzantski odred Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

sedmi izvidjacko diverzantski odred (1).jpg

Pripadnici ovog odreda danas su obilježili dan odreda. Odred je bio interventna operativna jedinica Hercegovačkog korpusa koji je učestvovao u svim borbenim dejstvima u zoni hercegovačkog odreda, kao i drugim ratištima gdje se stvarala Republika Srpska.

Odred su činili mladi momci koji su časno i dostojanstveno i u skladu sa svim međunarodnim konvencijama pronosili slavu i čast srpskog vojnika, vojnika koji brani svoje, a koji ne želi i neće ono što nije njegovo.

"To su principi koga su se pripadnici odreda pridrzavali na svom ratnom putu od osnivanja odreda do kraja odbrambeno-otadžbinskog rata", kažu pripadnici odreda.

Za poginule i preminule pripadnike odreda u crkvi u Bileći sveštenik Aleksandar Šmanja služio je parastos, gdje su bili prisutni njegovi pripadnici, koji su obišli i grobove poginulih i preminulih pripadnika odreda u groblju u Bileći, među kojima je i grob ruskog dobrovoljca, i jednog od komandira Sergeja Vladimirovića Meleška.

sedmi izvidjacko diverzantski odred (2).jpg