Brojni roditelji djece koja pohađaju Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ u Policama na društvenim mrežama od sinoć dijele objavu iz fejsbuk grupe „Projerajmo ruglo iz Trebinja“ u kojoj su objavljene fotografije saobraćajnog haosa u ulicama dr Levija i Miloša Crnjanskog koje vode do ove vaspitno-obrazovne ustanove.

skola police saobracajni haos (1).jpg

Na fotografijama je prikazan momenat kada su se u ovim ulicama susrela čak tri autobusa, te brojni automobili.

Prolazak autobusa je bio, maltene, nemoguć jer ulica nije izgrađena u dovoljnom profilu da se oni bezbjedno mimoiđu, te je njihovo mimoilaženje bilo moguće samo kada su se točkovima popeli na trotoar, ali i tu je nastao problem jer su trotoari pretvoreni u parking mjesta, pa je odvijanje saobraćaja, zapravo, bilo nemoguće.

A poseban problem javlja se u toku dolaska učenika u školu, školskog odmora ili kraja školskog dana kada brojni đaci, njih više od 800, koriste upravo ove ulice. Njihova bezbjednost i više je nego ugrožena, pa za svaki svoj korak moraju da otvore „četvoro očiju“.

„Škola nema izgrađeno dvorište. Vjerujte da me je nekada strah za dijete. A i mi roditelji griješimo, čim padne pet kapi kiše svi upalimo auta i dođemo kod škole, pa to se ne zna na šta liči u tim momentima“, kaže nam Jadranka, čiji sin pohađa ovu školu.

Direktor škole „Vuk Karadžić“ Aleksandar Vukanović priča nam da je ovo jedan od najvećih problema, ali da se nada da će uz pomoć resornog ministarstva i Gradske uprave uspjeti da ublaže problem saobraćajnih gužvi, a samim tim i povećaju bezbjednost djece.

On je pojasnio da je gradonačelnika Mirka Ćurića i njegove saradnike nedavno upoznao sa ovim problemom i da su izrazili spremnost da učestvuju u njegovom trajnom rješavanju.

„Očekujemo da nam saobraćajni i građevinski inženjeri ovih dana dođu u školu i da sjednemo i vidimo šta nam je raditi jer nam je bezbjednost djece na prvom mjestu. Vjerujem da ćemo pronaći neko prihvatljivo rješenje, a izgradnja novog puta do Crkvine svakako bi u potpunosti riješila ovaj problem“, naveo je Vukanović.

skola police saobracajni haos (3).jpg

Sličnog mišljenja su i Poličani koji žive u ovom dijelu naselja. Loša urbanistička rješenja iz perioda kada su građane stambene zgrade oko škole sada se još više primjete. Neplaniranje adekvatnog parkinga i ostavljanje nedovoljno širokog profila saobraćajnice pretvorili su ove dvije ulice u noćnu moru brojnim vozačima.

Kažu da su, svojevremeno, predlagana rješenja za izgradnju nove saobraćajnice do brda Crkvina i Hercegovačke gračanice, ali da u posljednje vrijeme to malo ko spominje.

„Govore o velikoj obilaznici, pa valjda će tada napraviti i novi put do Crkvine. Ali je problem šta do tada raditi, ovo je više neizdrživo“, priča nam jedan stariji Poličanin.

Škola u Policama, poznatija i kao Treća osnovna, izgrađena je sedamdesetih godina prošlog vijeka. Osim kabineta za svaki predmet – od matematike, srpskog jezika i biologije do hemije, likovne kulture i fizike, ova škola ima i fiskulturnu dvoranu, veliko igralište, a među rijetkim je ustanova koja je uspješno riješila i pitanje grijanja ugradnjom savremenog kotla na pelet.

skola police saobracajni haos (4).jpg

U BLIZINI ŠKOLE BOLNICA, DOM ZDRAVLjA, VRTIĆ

A ulicom dr Levija saobraćaju i brojni korisnici trebinjskih zdravstvenih ustanova, roditelji djece koja idu u obližnji vrtić „Naša radost“.

Iako je parking kod Bolnice proširen prije godinu i po dana, to nije imalo većeg efekta na smanjenje saobraćajnog haosa ispred ove ustanove.

Zbog neodgovornih vozača koji svoja vozila ostavljaju na trotoare i saobraćajnicu, otežan je i pristup Službi hitne pomoći, čiji doktori svakodnevno imaju pune ruke posla.

„Pcijenti u žurbi, ne znajući gdje će ostaviti vozilo, parkiraju na trotoare, oko škole, ispred vrtića. I onda se potrefe autobusi, početak ili kraj škole i eto vam haosa“, pričaju stanovnici ovog dijela Polica.

Cijela ulica je problematična – od raskrsnice kod Dušanove ulice gdje su ulegnuća asfalta prevršila svaku izdržljivu mjeru, do njenog uskog profila i parkiranja vozila gdje ko stigne.

„U trenutnoj situaciji, ne vidim trajno rješenje. Da bude jednosmjerna ne valja zbog hitne pomoći, da ostane dvosmjerna-gužve su neizbježne. Struka treba da kaže šta je najbolje rješenje. Postojeće očigledno nije dobro“, tvrde naši sugrađani.

skola police saobracajni haos (2).jpg