Nacrt zakona o inspekcijama RS donijeće brojne novine, a možda i najinteresantnija od njih je da će od sada inspektori moći kontrolisati i one koji neregistrovani od kuće obavljaju svoju djelatnost, a što ranije nisu mogli.

Inspektor kontrola.jpg

"Inspektori će moći da uđu u sve neregistrovane subjekte, pa čak i one koji posluju u svojim kućama, ali uz nalog suda ili pismenu saglasnost vlasnika uz napomenu da inspektor ima pravo prikrivene kupovine", pojasnili su u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS za "Nezavisne" novinu iz zakona koja će omogućiti pristup i neregistrovanim subjektima, što je ranije za inspekcijske organe bio ozbiljan kamen spoticanja.

Kako je Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave RS, juče kazala novinarima obrazlažući pomenuti zakon, novina je i to da će od sada inspektor koji u radu zatekne radnika na crno biti dužan da o tome obavijesti nadležno tužilaštvo.

"Ovim aktom je predviđeno da se neprijavljivanje radnika tretira kao krivično djelo, te da je inspektor dužan da kada u kontroli zatekne neprijavljenog radnika odmah o tome obavijesti nadležno tužilaštvo", istakla je Rešićeva.

Navela je i da je ovim zakonom predviđeno da se stvori obavezna koordinacija opštinskih i republičkih inspekcija, kao i obavezna mjesečna koordinacija Poreske uprave, MUP-a i Inspektorata RS.

"Zakonom propisujemo obavezu planiranja i usklađivanja planova opštinskih i republičkih inspektora. Poslovna zajednica istakla je da ranije nije postojalo takvo planiranje, pa se često dešavalo da u jednoj sedmici u isti poslovni subjekat dolaze i opštinski i republički inspektori", kazala je Rešićeva.

Prema njenim riječima, predviđeno je i to da inspektori prilikom kontrole prvi put registrovanih malih privrednika u kojima nađu, uslovno rečeno, manji prekršaj, izdaju naloge za njihovo otklanjanje, ali da ih ne kažnjavaju ako je riječ o prvoj godini rada.

"Cilj nam je da podstičemo razvoj privrede, a ne da ubiremo novac od subjekata koji su tek počeli s radom. To se, naravno, ne odnosi na neprijavljivanje radnika ili neke krupnije stvari, nego ako nekom nedostaje neki formular ili slično", pojasnila je Rešićeva, te dodala da je ovaj zakon dobio podršku Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Nikola Knežević, pomoćnik ministra za resor uprave, rekao je da se pojavila i potreba da se definiše posebna organizaciona jedinica u okviru Inspektorata RS, koja će vršiti internu kontrolu nad inspektorima - opštinskim i republičkim.

"U ovom slučaju govorimo o inspektorima koji će na odgovarajući način, uz ispunjavanje određenih uslova rada, vršiti inspekcijski nadzor nad pregledima koje su već izvršili drugi inspektori ukoliko postoje određeni nedostaci, čime će se ograničiti mogućnost samovolje pojedinih inspektora i eventualnih grešaka koje su se desile u vršenju inspekcijskog nadzora", zaključio je Knežević.

Saša Aćić, direktor Unije Udruženja poslodavaca RS, istakao je da mjere koje se odnose na pristup neregistrovanim subjektima poslodavci podržavaju i smatraju da će one imati efekte u suzbijanju neformalne ekonomije.

"Sa druge strane, imamo značajan broj primjedaba na tekst Nacrta zakona o inspekcijama RS i očekujemo u narednim danima razgovore s Ministarstvom uprave i lokalne samouprave na temu korekcija nacrta zakona", kazao je Aćić.

Dodao je da je Ekonomsko-socijalni savjet na sjednici održanoj u ponedjeljak, takođe, konstatovao značajan broj potrebnih korekcija u nacrtu zakona.