Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić razgovarao je danas sa ambasadorom Narodne republike Kine u BiH Đi Pingom, kome je ovo prva zvanična posjeta jednoj lokalnoj zajednici u Republici Srpskoj i BiH od početka preuzimanja dužnosti ambasadora početkom ove godine.

kineski amabasador trebinje.jpg

Ćurić i Ping su, kako su istakli, razgovarali u mogućim oblicima saradnje u oblastima poljoprivrede, turizma i energetike, sa posebnim osvrtom na predstavljanje potencijala Trebinja kineskim privrednicima.

Trebinjski gradonačelnik je istakao da je sa Pingom razgovarao i o izgradnji aerodroma u našem gradu, te da mu je predstavio zainteresovanost pojedinih kompanija iz Kine da učestvuju u izgradnji ovog kapitalnog objekta.

"Tu je i turizam, kao nezaobilazna tema. Samo u 2018. godini imali smo više od 3.000 noćenja turista iz Kine. Iz godine u godinu ih je sve više. Vjerujem da na tom polju možemo da ostavarimo dobru saradnju", naveo je Ćurić.

Ambasador Ping izrazio je uvjerenje da će u Kinu početi da se izvoze prepoznatljivi hercegovački proizvodi, među kojima je i med.

On je kazao da postoji mogućnost za saradnju i da vjeruje da će ona u narednom periodu biti i ostavrena.

"Vjerujem da će kineske kompanije zainteresovati ekonomska i turistička saradnja sa Trebinjem. Mislim da postoji veliki prostor za saradnju i nadam se da će u budućnosti ovdje dolaziti sve više kineskih turista, ali i privrednika", rekao je Ping. 

Prema njegovim riječima, večeras će se sastati sa privrednicima iz Trebinja, od kojih neki već sarađuju sa firmama iz Kine.