Projekcijom pozorišne predstave "Hadersfild" u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta /JDP/ u bioskopskoj sali Kulturnog centra završeni su dvodnevni Dani Nebojše Glogovca koji su organizovani povodom pedeset godina rođenja od velikog glumca i čovjeka Nebojše Glogovca.

IMG_20190901_29420.jpg

Predstava "Hadersfild" je prvi put izvedena 26. februara 2005. godine u Teatru "Bojan Stupica" u okviru JDP, a posljednji put je zvanično izvedena 28. maja 2016. godine na sceni "Ljuba Tadić".

Nakon ovoga izvedena je još nekoliko puta u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, a posljednji put 30. septembra 2017. godine u Bostonu.

U predstavi su igrali Nebojša Glogovac, Goran Šušljik, Damjan Kecojević, Vojin Ćetković, Tijana Ćurović, a u ulozi oca Josif Tatić koga je nakon smrti zamijenio Miša Janketić.

Ovu predstavu režirala je Aleks Ćizholm, a scenarista je Uglješa Šajtinac. Dobila je mnogobrojne nagrade na festivalima u Novom Sadu, Budvi, Užicu, Mladenovcu, Brčkom, Doboju, Banja Luci...

Sinoć je publika u Kulturnom scenu mogla da vidi veliku kreaciju glumca Nebojše Glogovca koji je lik Ivana povučenog anksioznog neurotičara sa velikim brojem fobija odigrao na briljantan način.

Glumac Vojin Ćetković pričajući o predstavi "Hadersfild" na otvaranju Dani Nebojše Glogovac osvrnuo se na početak pravljenja predstave.

"Prvo u predstavi nisam trebao da igram. Nebojša je trebao da igra pisca kojeg je igrao Goran Šušljik, Ivana je trebao da igra Nikola Đuričko,pa Ljubiša Bandović i sve je krenulo naopako.Onda smo promešali karte i trebalo je da izađe taj komad. Mi nismo mislili da je to pretjerano kvalitetan kad smo ga pročitali. Nebojša je rekao hoću da igram pod uslovom, da igram ovog tipa, problematičnog Ivana", počeo je priču Ćetković.

Počeo je rad, bilo je problema i kad je došla je predpremijera, desilo se čudo i Ćetkoviću se to par puta desilo na sceni.

"Stali smo i gledali Nebojšu kako igra jer ja to nisam vidio u svom životu. To što je on odigrao tada ja to stvarno nisam vidio nikada. Ne samo da je to tada odigrao već i do te Amerike (kada je posljednji put odigrana predstava) odigrao je svaki put do kraja. To je jedan od rijetkih glumaca sa kojima sam igrao koji su igrali do kraja. Davao je uvijek šta najviše može, možda i više od toga", iskren je bio Nebojšin kum Ćetković.

Trebinjska publika na veliku žalost nije imala nijednom priliku uživo da gleda maestralnog Glogovca u svojim ulogama, da mu nakon predstave aplaudira, a da se on pokloni sa bine.

To je imala sinoć kada je nakon projekcije predstave dugotrajnim aplauzom pozdravila i poklonila se velikom glumcu.

Dvodnevna manifestacija je izazvala veliku pažnju Trebinjaca i organizovana je na lijep način. Sve je bilo umjereno, sa mjerom, dostojanstveno, lijepo, osjećajno, ali ne patetično onako kako to zaslužuje i čovjek koji je uvijek isticao odakle je.

Organizatori su Dani Nebojše Glogovca su porodica i prijatelji uz podršku Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Kulturnog centra Beograd, Vulkan izdavaštva, Udruženja dramskih umetnika Srbije, Grada Trebinja i Kulturnog centra Trebinje