Povodom pedeset godina od rođenja velikog glumca, Trebinjca Nebojše Glogovca u prepunoj bioskopskoj sali trebinjskog Kulturnog centra počeli su "Dani Nebojše Glogovca".

izlozba nebojsa glogovac (2).JPG

Večeras je publika mogla da uživa u priči Nebojšinih prijatelja, glumca Vojina Ćetkovića, reditelja Raše Andrića i njegovog filma od 20 minuta "Godina i jedan dan", video poruku je poslao Nikola Pejaković, otvorena je izložba fotografija Kulturnog centra i Jugoslovenskog dramskog pozorišta "Nebojša Glogovac" autorke Maje Medić i predstavljena je monografija "Nebojša Glogovac" autora Tatjane Nježić.

Supruga Nebojše Glogovca Milica je rekla da je inicijativa Marije Đajić bila toliko snažna, da je pitala da li se porodica slaže, šta se može organizovati u Trebinju.

Drago joj je što su se okupili njegovi kumovi, prijatelji,

"Nije vas teško nagovoriti na nešto što bi i sami želeli da uradite, ali sa druge strane je još uvek rano i sveže. Upustiti se u tako nešto je podjednako jako teško i dirljivo, a sa druge strane predivno, pomešana osećanja i ohrabriti se na ovako jedan čin trebalo je vremena. Gostoprimstvo trebinjsko se pokazalo i zahvaljujem se gradonačelniku, sveštenstvu, svi su dobro reagovali, Trebinjci koji su večeras napunili salu je dokaz da smo pravu stvar uradili i 50 godina njegovog rođenja gde drugo da budemo nego u njegovom gradu koji je najviše voleo", navela je Milica

 U Trebinje se uvijek, kaže, rado vraća, jer joj je Nebojša to ostavio u amanet i voljela bi da to prenesem ni na njihovu ćerku i njegove sinove i da se porodično nastavi tradicija posećivanja Trebinja.

izlozba nebojsa glogovac (6).JPG

Trebinjska glumica Marija Đajić, koja je inicijator ove manifestacije, rekla je da se svim svojim srcem nada da će ovo da preraste u jedan ozbiljan pozorišni festival.

"Daću sve od sebe da to oživi i da se svake godine okupljamo u Nebojšino ime", kaže Đajić.

Prijatelj i kum Nebojše Glogovca, glumac Vojin Ćetković rekao je da bi bilo lijepo da se slavi 50 godina, ali sa druge strane drago mu je da je to Trebinje jer zna da bi Nebojši bilo drago jer je to njegov voljeni grad.

"Ako se ostvari taj pozorišni festival, drago bi mi bilo zbog njegove djece, trebinjske djece, jer način na koji je razmišljao to treba da se predoči mladim ljudima i njegovoj deci.Ja sam ga poznavao i kada bi izabrao grad gde bi bio njegov festival to bi bilo Trebinje i u to sam siguran. Mnogo mi nedostaje, ali je uvijek sa mnom", iskren je Ćetković.

Glumac Nikola Pejaković je u svojoj video poruci naglasio da Nebojša Glogovac ne voli da ga lažeš, foliraš i da se pretvaraš.

"Mi se kao ljudi skupljamo zbog duše, duha, a tako se i mi okupljamo zbog dobrote, ljubavi, iskrenosti koju je Nebojša imao", ističe Pejaković.

izlozba nebojsa glogovac (10).JPG

Gradonačelnik Trebinja Miko Ćurić u svom obraćanju naglasio je da je Gradska uprava opredijeljena da se oduži svim velikanima koji su ponikli u Hercegovini i svojim djelom i radom zadužili Grad, Hercegovinu i srpski narod u cjelini.

"Rad i djelo Nebojše Glogovca su trajne vrijednosti i od nacionalnog su značaja. Ljudske vrijednosti o kojima je Nebojša svojim životom svjkedočio bile su veće i od same umjetnosti. To su ljudskost, čestitost, snaga, hrabrost da se uvijek brani istina i sopstvena uvjerenja", rekao je Ćurić.

Autor izložba fotografija "Nebojša Glogovac" Maje Medić pričala je emotivno o Trebinju i Glogovcu sa kojim je radila prilikom snimanja filma "Krugovi".

Izložba se sastoji od tri segmenta.

"Prvo su fotografije iza kamere za vreme snimanja, drugi su fotografije sa kadrova filmova, a treće su fotografije sa predstava. Za mene je najinteresantnije iza kamere zato što je to spoj privatnog i lika u isto. Tu je Nebojša u kostimu pred kadar, posle kadra, ali je taj trenutak privatan i taj spoj je najlepši", iskrena je Medić.

Autor knjige "Monografija Nebojša Glogovac" Tatjana Nježić se zahvalila porodici Glogovac koja joj je dalia čudesnu bijelu kutiju sa bijelim tufnama.

"Ja tu kutiju tako zovem i unutra je bilo pregršt materijala, sa privatnim fotografijama. Bilo je nešto što me je na početku blokiralo. Bile su pozivnice, pisma, beleške, privesci, sitnice koji otvaraju čitave svetove. Knjiga ima nekoliko delova. U prvom delu tekstovi naših relevantnih stručnjaka o njegovim opusima, televizijskom, filmskom, pozorišnom, a nakon toga drugi deo u kome sam ja pincetom vadila njegove reči i rečenice iz raznih njegovih intervjua, priča. To sam slagala po temama, Nebojšine autorizovane beleške, a isto tako u knjizi njegove kolege i prijatelji pišu o njemu", priča Nježić.

Knjiga je izašla u izdanju Dramskih umjetnika Srbije, Vulkan izdavaštva i Biblioteke grada Beograda.

Emotivno i predivno veče u Kulturnom centru na 50 rođendan Nebojši Glogovcu kod svakog posjetioca izazvao je divljenje i ponos na velikog umjetnika.

Organizatori su porodica i prijatelji uz podršku Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Kulturnog centra Beograd, Vulkan izdavaštva, Udruženja dramskih umetnika Srbije, Grada Trebinja i Kulturnog centra Trebinje.

izlozba nebojsa glogovac (8).JPG