Jedan od najeminentnijih srpskih slikara i dobitnik najvećih priznanja u oblasti umjetnosti Vladimir Veličković preminuo je u 85. godini.

velimir velickovic.jpg

Veličković je preminuo u splitskoj bolnici nakon što mu je noćas pozlilo, saznaje RTS u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti /SANU/. 

Veličković je rođen 1935. godine u Beogradu, a umjetnost je zavolio još u ranom u djetinjstvu. Po nagovoru oca upisao je i završio Arhitektonski fakultet iako je, kako je sam govorio, želio da upiše Likovnu akademiju. 

Kada je imao 16 godina prvi put je izlagao u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić", gdje je bio među najzapaženijim umjetnicima. 

Na bijenalu mladih u Parizu 1965. godine osvojio je glavnu nagradu, a već naredne godine preselio se u francusku prijestonicu gdje je živio veći dio svoje slikarske karijere. 

Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umjetnosti - ordenom Viteza reda umjetnosti i književnosti. 

Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine, dok je za člana francuske Akademije lijepih umjetnosti izabran 7. decembra 2005, kao prvi Srbin član ove akademije. 

U aprilu 2007. Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti. 

Izlagao je širom zemalja Evrope, Azije i Amerike. 

U ranoj mladosti trenirao je atletiku u "Crvenoj zvezdi" i sa timom bio prvak stare Jugoslavije u disciplini četiri puta 100 metara. 

Bio je oženjen Maristelom - Dalmatinkom iz Splita sa kojom ima dvojicu sinova.