Republika Srpska zadužiće se prodajom obveznica za 35 miliona maraka, a trgovanje ovim hartijama od vrijednosti počinje danas, objavila je Banjalučka berza.

vlada-rs.jpg

Komisija za kotaciju Banjalučke berze juče je odlučila da se obveznice Republike Srpske uvrste na službeno berzansko tržište – tržište obveznica. 

Biće emitovane obveznice RS u vrijednosti 35 miliona KM po fiksnoj kamatnoj stopi od 2,5 odsto na godišnjem nivou. Rok dospijeća je sedam godina.

Na službeno berzansko tržište biće uvršteno 35.000 obveznica po nominalnoj vrijednosti od 1.000 KM.

„Obveznicama Republike Srpske počinje se trgovati 29. avgusta 2019. godine kontinuiranom metodom trgovanja“, naveli su u Banjalučkoj berzi.

Vlada planira da u ovoj godini zaduženje Srpske na Banjalučkoj berzi bude u iznosu od 311 miliona KM kroz 10 emisija dugoročnih obveznica i trezorskih zapisa, objavio je ranije portal CAPITAL.

Kalendarom izdavanja hartija od vrijednosti za 2019. godinu, koji je objavilo Ministarstvo finansija RS, zaduženje Srpske na berzi planirano je dugoročnim obveznicama u iznosu od 271 milion KM, dok predviđeno zaduženje trezorskim zapisima iznosi 40 miliona KM.