Grad sunca kod Trebinja okupio je u proteklih nekoliko dana 15 umjetnika iz Republike Srpske i Srbije, koji su svoje radove večeras predstavili na zajedničkoj izložbi koja je označila kraj ovogodišnje 12. međunarodne likovne kolonije "Lastva-Trebinje".

likovna kolonija lastva (1).jpg

Osnivač kolonije, akademski slikar Radmila Lizdek rekla je da su se ove godine opredijelili da na koloniju pozovu slikare iz Srbije, prvenstveno sa Fakulteta likovnih umjetnosti iz Beograda.

"To je i jedan oblik saradnje sa kolegama sa Akademije u Trebinju. Kroz umjetnička djela se na najljepši način povezuju umjetnici", navela je Lizdek.

Po prvi put na koloniji učestvuju i profesori vajarstva, koji su na koloniji započeli izradu skulptura, koje će u narednom periodu dovršiti i nakon toga pokloniti Trebinju.

Među učesnicima kolonije je i profesor na beogradskom Fakultetu likovnih umjetnosti Radomir Knežević koji kaže da mu je drago što je ova manifestacija prerasla u prepoznatljiv događaj.

likovna kolonija lastva (3).jpg

"Kolonija ide utabanim stazama, koja pokazuje svoju ozbiljnost i organizaciju, a koja je i reprezent ovog prostora, jer se o njoj čuje nadaleko", naveo je Knežević.

On kaže da mu je čast što učestvuje na koloniji "Lastva-Trebinje", a da mu je posebno inspirativna količina Sunca koja ga je svakodnevno grijala dok je stvarao svoje radove.

Zato je, kaže nam, zahvaljujući zracima Sunca i krajoliku samog prostora napravio seriju od sedam velikih i tri male slike.

"Priroda je ovdje dovoljna da se pojavi stvaralački izraz, uz to su i ljudi vrlo neposredni, staloženi", priča Knežević.

Sve slike koje su predstavljene na izložbi, prema njegovim riječima, veoma su komunikativne, a nastale su uz pomoć različitih likovnih tehnika.

"Imao sam studenata iz Trebinja. Sada mi se vraća da ih ponovo doživim, pa ih povezujem sa zemljacima, sa prostorom, sa smislom življenja ovdje", naveo je Knežević.

Profesor u penziji, akademski slikar Milan Stašević kaže da već pet godina dolazi u Trebinje, a da je svojevremeno bio i selektor kolonije.

On je istakao da je bio na brojnim umjetničkim kolonijama, ali da su uslovi u Gradu sunca bili svjetski i da je sa svim ljudima bilo veoma prijatno sarađivati.

"Drago mi je što su na koloniji bili umjetnici sa različitim likovnim izražajem, gdje crtaju uljem kao akvarelom, i to bez podloge, što je izuzetno spontano, a ja slikam i dalje sa podlogom od praistorije do danas", kaže Stašević.

Naslikao je dvije slike sa više kolorita nego inače, pošto ga je, kako navodi, na to naveo prelijepi ambijent Trebinja.

Na koloniji je učestvovala i profesor Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu Vesna Knežević, koja kaže da se u Trebinju, tokom svih dana kolonije, osjećala kao među svojim najrođenijim.

likovna kolonija lastva (2).jpg

"Bila sam na brojnim kolonijama, ali je ova zaista specifična i to zbog krajolika koji je toliko poseban, jer je priorda neobična. Kupate se na otovrenom, a oko vas su kamenjar i rastinje, osjetite miris bilja. Sve je to doživljaj za svakog umjetnika", navela je Kneževićeva.

Na koloniji je slikala "ljubavne odnose", koje je smještala pored rijeke i u šumu, oduševljena zelenom bojom zelenila koju je vidjela širom našeg grada.

"Teme mojih slika su ljubavi pored rijeke. Shvatila sam da bi Trebišnjica trebala da ima svoju ljubavnu priču, svoju istoriju, jer smo svi imali neku svoju priču pored rijeke", naglasila je Kneževićeva.

Likovna kolonija "Lastva-Trebinje" održana je uz pokroviteljstvo grada Trebinja.