Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predstavnici "Elektroprivrede" i privrednika danas su u Banjaluci postigli dogovor da od 1. septembra cijena električne energije za 28 najvećih potrošača u Srpskoj bude povećana minimalno, odnosno sa 31,3 na 35 evra po megavat-času.

struja.jpg

Višković je izrazio zadovoljstvo time što je postignut dogovor, istakavši da će dogovorena cijena struje biti garantovana u narednih 16 mjeseci. 

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao da je postignuto kompromisno rješenje, izrazivši nadu da će određene primjedbe privrednika biti riješene u narednom periodu. 

Tema sastanka u Privrednoj komori bili su novi ugovori o snabdijevanju električnom energijom u kojima su uvećane cijene industrijske struje za 22 odsto. 

Sastanku su prisustvovali i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, direktor "Elektroprivrede" Luka Petrović, te predstavnici Unije udruženja poslodavaca i Konfederacije sindikata Srpske. 

Za 28 najvećih potrošača u Republici Srpskoj cijena struje će biti povećana sa 31,3 na 35 evra po megavat času. Sporni ugovori koji su bili dostavljeni privrednicima će biti ponovo dostavljeni industrijskim potrošačima, kaže premijer.

U privrednoj komori kažu da su na poskupljenje od oko 11 odsto za najveće potrošače električne energije pristali jer im je garantovano da u narednih 16 mjeseci neće biti novih poskupljenja.

Predstavnici velikih preduzeća međutim kažu da je ovo bio pokušaj drugog povećanja cijena struje u ovoj godini.

Kažu da će tek u narednim danima biti poznato da li je ovaj sastanak dao ikakav rezultat, odnosno da li će biti ispoštovano ono što je premijer Višković obećao.