Student druge godine Muzičke akademije na odsjeku za harmoniku u Kragujevcu Dragan Jelačić osvojio je šesto mjesto na 72. "Svjetskom kupu", koji je održan u kineskom gradu Šendžen.

dragan jelacic harmonika.jpg

On je u "Master kategoriji", u kojoj su takmičari od 18 do 32 godine, među 56 takmičara iz cijelog svijeta zauzeo šesto mjesto.

Jelačić je rekao da je ovim rezultatom izuzetno zadovoljan, jer se po prvi put takmičio na ovakvom takmičenju, a zasluge za uspjeh, kako je rekao, pripadaju njegovom profesoru Vojinu Vasoviću, profesoru iz osnovne i srednje Muzičke škole u Trebinju Violeti Popadić, kao i njegovoj porodici i prijatelji koji su uvijek bili uz njega.

"Cilj mi je bio da budem među prvih deset, a bio sam šesti što me čini veoma zadovoljnim. Družio sam se tokom boravka u Kini sa mnogim takmičarima i ostvario kontakte što će mi u budućnosti mnogo značiti jer razmjena iskustava dosta znači za napredak pri sviranju", rekao je Jelačić.

Žiri se sastojao od osam sudija, a najbolja i najlošija ocjena se brisala. Ostale su se zbrajale i dijelile na šest tako da je prvoplasirani bio Ratoi Radu iz Moldavije sa ocjenom 23,67, dok je trećeplasirani imao ocjenu 23,03, a Jelačić je imao prosječnu ocjenu 22,89.

Sviralo se od 15 do 20 minuta, najmanje tri kompozicije.

Jedna je predstavljala kompoziciju napravljenu do 1800. godine, druga je bila lirskog karaktera, treća originalno napisana za harmoniku, a četvrta je mogla biti po vlastitom izboru.

"Svirao sam od Ž.F. Ramoa "Kokošku", A. Kusjakova "Fuga i burleska", P. I. Čajkovskog "Romansa" i S. Kurmangazija "Adai". Moja kategorija je trajala tri dana zbog velikog broja takmičara", istakao je Jelačić.

Osim takmičenja u kategoriji "Master", bilo je i u kategoriji "Junior", "Senior","Varijete"... ukupno oko 250 takmičara.

Pohvaljuje organizatore jer je sve bilo na visokom nivou - od prostorija za vježbanje do sala gdje se sviralo, i pun je utisaka o gradu sa najviše nebodera.

Za kraj nam je rekao da ne bi otišao na takmičenje da nije bilo finansijske pomoći određenih ljudi koji vole i razumiju kulturu, a sada koristi priliku da im se zahvali jer će se oni prepoznati, a i sami ne žele da se imenuju.

Nakon povratka iz Kine malo će da odmora, a nakon toga čekaju ga nove obaveze, jer će u oktobru upisati drugu godinu Akademije.