Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara Savjeta ministara, otkazana je.

predsjednistvo bih.jpg

Kako javlja reporterka "Nezavisnih", sjednica je otkazana jer je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik povukao zahtjev za njeno održavanje.

"Gospodin Dodik je povukao zahtjev za održavanje sjednice i rekao da isti neće više upućivati!", rekao je "Nezavisnim" predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Zoran Tegeltija je u proteklim danima i sedmicama prošao sve provjere, OBA, SIPA i CIK-a, te kao takav formalno-pravno može biti imenovan za mandatara koji će sastaviti novi saziv Savjeta ministara BiH.

Međutim, Željko Komšić i Šefik Džaferović, hrvatski i bošnjački član Predsjedništva, rekli su da neće glasati ni za jednog kandidata dok ne bude poslat Godišnji nacionalni plan (ANP).

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik više puta je ponovio da neće glasati za ANP, ali da je neophodno da se što prije formira vlast na nivou BiH.