Arhitektonska i graditeljska ljepota Trebinja bila je inspiracija za 17 studenata četvrte godine beogradskog Arhitektonskog fakulteta, koji su više mjeseci radili na praktičnom predstavljanju svoje vizije starog jezgra našeg grada.

izlozba studenti arhitektura (4).jpg

Studenti su, u potpunoj slobodi izraza, kroz 17 pojedinačnih radova predstavili svoje ideje kako da "transformišu" Stari grad i Krš, kao posebne arhitektonske cjeline, kroz izložbu "Krš i pitomine mediterana - revitalizacija starog jezgra Trebinja".

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da skoro desetogodišnja saradnja sa Arhitektonskim fakultetom ima veliki značaj za sve u Trebinju.

"Studenti su imali slobodu da predstave ono što zamišljaja, bez bilo kakvih barijera. Sada je na nama da vidimo šta je izvodljivo i šta može da se primjeni u praksi", naveo je Ćurić.

On je istakao da će grad i u narednom periodu pružati podršku ovakvim i sličnim aktivnostima, te izrazio uvjerenje da će biti nastavljena dobra saradnja grada Trebinja i beogradskih fakulteta.

izlozba studenti arhitektura (2).jpg

Dekan Arhitektonskog fakulteta prof. dr Vladan Đokić kazao je da je izložba studentskih radova raspoređena u dvije tematske grupe - Stari grad i Krš, čime je izraženo šta studenti misle kako bi Trebinje trebalo da se transformiše u nekom budućem vremenu.

On je istakao dobru saradnuju fakulteta na čijem čelu sa gradom, gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, ali i drugim nadležnim gradskim službama i ustanova.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo rekao je da mu je veoma drago što su studenti u Trebinju proveli sedam dana i što su više mjeseci radili na svojim vizijama budućih projekata.

"Pokušavamo da iskoristimo sve svoje resurse. Svjesni smo da ne možemo sami i da nam trebaju ljudi iz struke, koje smo prepoznali u profesorima, docentima, studentima Arhitektonskog fakulteta u Beogradu", naveo je Rikalo.

On je istakao da je ovo i podstrek nadležnim u Gradskoj upravi da i u narednom periodu nastave da daju podršku studentima da se praktično usavršavaju praveći projektna rješenja na području našeg grada.

izlozba studenti arhitektura (3).jpg

Urednik izložbe docent dr Vladimir Parežanin kaže da Trebinje treba čuvati nezavršenim, ali da ono što se radi treba da bude savršeno.

"Ova tema pokazuje da je Trebinje stalna inspiracija i da ga takvo treba čuvati i na njemu raditi", naveo je Parežanin.

On je rekao da je bilo jednostavno biti urednik ove izložbe, jer su se na njoj susrele dvije želje i ambicije - grada Trebinja da ponudi važne tačke za operativni rad i Arhitektonskog fakulteta da da obavezu studentima da te tačke osmisle.

Izložbu čine semestralni radovi studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na predmetu "Studio 06U".

izlozba studenti arhitektura (1).jpg