Šestomjesečna dobit od 9,2 miliona KM koju su zajedno ostvarile „Hidroelektrane na Vrbasu“ i „Hidroelektrane na Drini“ nije uspjela pokriti finansijski ambis „Hidroelektrana na Trebišnjici“, uzrokovan havarijom u „HE Dubrovnik“.

Het.jpg

„Hidroelektrane na Trebišnjici“ ostvarile su u prvih šest mjeseci ove godine gubitak od 10,3 miliona KM, dok su „Hidroelektrane na Vrbasu“ u plusu 5,9 miliona, a „Hidroelektrane na Drini“ 3,3 miliona KM.

Prihodi HET-a u prvih pola godine duplo su manji u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su rashodi neznatno smanjeni.

Ukupni prihodi u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 14,1 milion KM, a u istom periodu prošle godine su bili 30,2 miliona maraka.

S druge strane, ukupni rashodi su u prvom polugodištu 2019. iznosili 24,4 miliona KM, dok su lani bili 27,9 miliona maraka.

Razlog ovako drastičnog pada prihoda je, kako objašnjavju u HET-u, havarija u „HE Dubrovnik“ koja ne radi od 10. januara ove godine.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić rekao je danas za CAPITAL da je „HE Dubrovnik“ sa jednim od svoja dva agregata sastavni dio sistema HET-a te da je rad Hidroelektrane Trebinje 1 uslovljen sa radom „Hidroelektrane Dubrovnik“ koja od januara nije na mreži.

„Otprilike 60 odsto proizvodnje „HE na Trebišnjici“ dolazi iz jednog agregata “HE Dubrovnik”. Za sada još nemamo zvaničnu informaciju kada će se hidroelektrana vratiti na mrežu, ali očekujemo da ćemo iduće sedmice imati više informacija“, kazao je Mišeljić.

Istakao je da HET do sada nije proizveo 350 gigavat sati u odnosu na plan.

„To je značajno smanjilo prihode, imali smo gubitak za koji se nadamo da neće pretjerano rasti do kraja godine“, kazao je on.

Najbolji finansijski rezultat od tri hidroelektrane u sastavu „Elektroprivrede RS“ ostvarile su „HE na Vrbasu“ koje su na polugodištu zabilježile dobit od 5,9 miliona KM, što je za 3,5 miliona KM više u odnosu na isti period 2018. godine.

Pozitivno su poslovale i „HE na Drini“, ali je za razliku od „HE na Vrbasu“, njihova dobit sa prošlogodišnjih 5,5 miliona pala sa na 3,3 miliona KM u prvih šest mjeseci 2019. godine.