Na platou ispred Muzeja Hercegovine održano je književno veče "Tragom predaka" na kome su učestvovali pjesnici Milica Bakrač, Gojko Đogo, i domaćini Olgica Cice i Milana Babić.

Knjizevno vece susret1.jpg

Ovakve književne večeri održavaju se treću godinu zaredom i uvijek donose nešto novo, a to su zaštita srpske kulture i baštine.

Predsjednika Književnog udruženja "Susret" Milana Babić kaže da je ovo veče komponovano tako da je to zajednički projekat sa manifestacijom "Dušanov mač, Stefanov štit" koja je nedavno održana.

"Ovdje su i radovi djece polaznika Kembridž centra na temu 'Srpski srednjovjekovni grbovi', a tu su i radovi na svili Olivere Milunović, koji su specijalno pravljeni za ovo veče, a jedan dio je inspirisan Miroslavljevim jevanđeljem. Ova priča je jasno komponovana, a priča se proširuje tako što zovemo pjesnike iz svih srpskih krajeva, a ove godine proširena je i muzička priča", istakla je Babić.

Gost večeri pjesnik Milica Bakrač često dolazi u Trebinje i na jugu Hercegovine osjeća se kao kod kuće.

"Veče je imalo sjajnu zamisao 'Tragom predaka' koje nas je dodatno uputilo i osvijestilo da predaka i tradicije ne smijemo i ne trebamo nikako da se odreknemo. Upravo u našim precima i toj biti opstajemo i bitišemo i mi sami. Govorila sam poeziju koja je posvećena srpskom jeziku, ćirilici, Vuku Karadžiću, Njegoševoj Crnoj Gori koja njeguje i njegovaće kosovski zavjet", rekla je Bakrač.

Pjesnik Gojko Đogo rođen u Vlahovićima u Ljubinju kaže da je kultura jedna cjelina, kao i književnost.

"Svako od nas se trudi da u taj civilizacijski zid ugradi svoj kamenčić. Kao što su naši stari skromno prema svojim mogućnostima i znanju ostavljali iza sebe zadužbine, neke česme, kamenice, manje više je tako i danas sa piscima, pjesnicima. Svako od nas gleda da nekom porukom doprinese da ovaj svijet bude bolji. Poezija uvijek zabacuje kao i ribar kad peca i nije siguran da li će uloviti, ali će mu se posrećiti ako ne ulovi prvi ili drugi put. Tako i pjesnik kada se oslanja na tradiciju proba da nađe neki beočug na kome bi okačio svoje delce", rekao je Đogo.

Knjizevno vece susret2.jpg

Svoj doprinos večeri dale su i ugledne pjesnikinje iz Srbije Slovenka Marić i Marija Jeftimijević Mihajlović, koje su poslale stihove i tematski se uklapale u poetiku večeri, a pjesme Vaska Pope govorile su Romana Roganović i Milena Šekarić, članovi Književnog udruženja "Susret".

U muzičkom dijelu programa učestvovali su Božidar Bobo Vučur i Marija Ninković.

Predivno književno veče organizovalo je Književno udruženje "Susret", pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Srbije (Uprava za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu).