Radovi na glavnom dovodnom tunelu koji se gradi za potrebe HE „Dabar“ dobro napreduju i već je probijeno gotovo dvije trećine projektovane dužine.

Tunel he dabar.jpg

Ovo je najznačajniji dio projekta koji predviđa prebacivanje voda iz Nevesinjskog polja preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera.

Za pripremne radove, prisupne puteve, proces eksproprijacije i izgradnju tunela „Hidroelektrane na Trebišnjici“ su uložile preko 100 miliona maraka vlastitih sredstava.

Vodeći građevinski inženjer HE „Dabar“ Nebojša Vujović kaže da je do sada probijeno 7.350 metara od ukupno planiranih 12.125 metara dovodnog tunela.

Naglašava da se probijanje vrši novom austrijskom tunelskom metodom.

„Iskop vršimo sa četiri napadna mjesta−Vodostana, ulazne građevine i dva mjesta na Straževici“, objašnjava Vujović, dodajući da se dnevno probije oko 15 metara tunela.

Ističe da je geološka struktura terena veliki izazov za građevinare, ali da je izvođač Integral inženjering dobro opremljen mehanizacijom, tako da radovi napreduju prema planu.

Direktor HE „Dabar“ Željko Zubac kaže da je na poslovima probijanja tunela angažovano oko 250 radnika, najviše iz Nevesinja, Bileće i Berkovića.

Naglašava da je projekat tehnički zahtjevan i da je sredina geološki teška za izgradnju ovakvih objekata, ali se ipak nada da će tunel biti završen do narednog ljeta.

„Prevođenjem voda sa gornjih horizonata do hidrelektrane u Dabru imaćemo godišnju proizvodnju od 250 gigavat časova struje godišnje, s tim da će ta ista voda dalje biti uvedena u hidrosistem Trebišnjice gdje će biti obezbijeđena dodatna energija na postojećim hidrocentralama“, ističe Zubac.

Podsjeća da je u toku proces javne nabavke za finansiranje i izgradnju preostalih objekata HE „Dabar“.

„Tražimo respektabilnog partnera koji je u stanju obezbijediti finansijska sredstva i napraviti preostale objekte po svjetskim standardima“, kaže Zubac.

HE Dabar je sastavni dio projekta „Gornji horizonti rijeke Trebišnjice“, koji predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera. Pored izgradnje HE "Dabar" ovim projektom predviđena je gradnja i HE "Nevesinje" i HE "Bileća".

Akumulacioni bazen za HE "Dabar" formiraće brana Pošćenje u donjem dijelu Nevesinjskog polja gdje se završava nadzemni tok Zalomke.

Iz akumulacije Nevesinje voda će do agregata HE "Dabar" ići dovodnim tunelom i cjevovodom. Dovodni tunel počinje ulaznom građevinom, koja je na lijevoj obali rijeke Zovidolke, a završava se vodostanom u brdu na sjevernoj strani Dabarskog polja.

Realizacija projekta HE "Dabar" počela je izgradnjom pristupnih puteva i neophodne elektro mreže. Za potrebe gradnje dovodnog tunela i brane Pošćenje izgrađeno je oko 30 kilometara pristupnih puteva i oko 35 kilometara novih dalekovoda.