U Muzeju Hercegovine održan je koncert klasične gitare našeg sugrađanina Nikole Jelačića.

Nikola jelacic koncert1.jpg

Nakon završene osnovne Muzičke škole u klasi profesora Danice Kurtović, srednjoškolsko obrazovanje nastavio je u Muzičkoj školi "Josip Slavenski" u Beogradu, a trenutno je student četvrte godine Fakulteta muzičkih umjetnosti u Beogradu.

"Poslije šest završenih razreda na nagovor mog profesora Danice Kurtović otišao sam u Beograd jer je ona mislila da je to najbolje za mene. Polagao sam prijemni, položio i upisao srednju školu kod Dalibora Naumovića, a nakon toga kod Slobodana Milivojevića od kojih sam mnogo naučio i koji su mi pomogli da upišem fakultet", priča Jelačić.

Drago mu je što je ovdje završio osnovnu, želio je i srednju, ali tada nije bio instrumentalni odsjek za gitaru.

Ovo mu je prvi samostalni koncert u Trebinju i imao je, kako je priznao, pozitivnu tremu.

U njegovoj porodici muzika se prepliće jer otac svira kontrabas i akustični bas, ali ga je privukla gitara. Kad je trebao da upiše Muzičku školu proslijedili su ga na harmoniku, ali mu se to nije svidjelo i rekao je da hoće gitaru ili ništa drugo.

Budući da je tada klasa kod profesora Kurtović bila puna, sačekao je godinu dana i upisao je gitaru.

"Krenuo sam godinu kasnije i nije mi žao. Neka unutrašnja želja tražila je gitaru i to mi je uspjelo. Ispratio sam je do sada, ali i ona mene. Posvećujem joj dosta ljubavi, predanosti, rada i pažnje jer bilo koji instrument to zahtijeva ako se želite time baviti", jasan je Jelačić.

Osim klasične muzike za gitaru, najviše sluša flamenko muziku za gitaru, koja je je imala veliki uticaj na njega tokom srednje škole.

"Flamenko muzika mi odgovara stilski i podsjeća me na moju Hercegovinu, klimu, a uzori su mi bili Pako de Lusija, Visente Amigo", iskren je Jelačić.

Nikola jelacic koncert2.jpg

U različitim muzičkim instrumentima otkriva inspiraciju za sviranje gitare, a voli da sluša klavir, violinu i dosta gudačkih instrumenata.

Što se tiče gitare, sviđa mu se što je ona mobilna jer uvijek može biti sa njim.

Nikola Jelačić je publici odsvirao raznovrstan program od baroka, renesanse, romantizma do modernih kompozicija, a tu su bila djela J. S. Baha, J. Rodriga, M. Đulijana, Tadeska, J. K. Merca.

Dobitnik je više nagrada kao što su prva nagrada i zvanje laureata na republičkom takmičenju 2016, prva nagrada na NAISUS festivalu u Nišu 2015, druga nagrada na Vojvođanskom festivalu u Novom Sadu 2016. godine.

Četrdesetominutni koncert publika je ispratila dugotrajnim aplauzom.