Više hiljada Trebinjaca i brojnih gostiju našeg grada učestvovalo je večeras u svečanoj litiji ulicama grada u čast krsne slave Trebinja i Sabornog hrama - Svetog preobraženja Gospodnjeg.

svecana litija trebinje 2019 (3).JPG

U nadahnutoj besjedi, vladika Dimitrije je istakao da je na ljudima da ulože napor i trud da očiste svoja srca kako bi ono postalo ogledalo za samog Hrista, dok je od Boga da da blagoslov.

"Onda će se preobraženi i svjetlonosni Hristos oslikavati na našim srcima i blagosiljati sve nas", naveo je vladika Dimitrije.

On je istakao da ljubav prema Bogu uvijek mora da se dokazuje ljubavnom pažnjom jednih prema drugima, gdje svi moraju da paze jedni na druge.

"Jedna popularna pjesme kaže 'Pogledaj me očima djeteta'. Znači, mi treba da se trudimo da jedni druge pogledamo bez predrasuda i zlobe, jednostavno i neposredno, kao što djeca prilaze - otvoreno i čistog srca", poručio je vladika.

svecana litija trebinje 2019 (2).JPG

Vladika je kazao da čovjek nikada ne može biti oslobođen svoje odgovornosti za bližnjeg.

"Ne može naš bližnji, pored nas, da se drogira, opija, kocka, da mu propada porodica. To nije hrišćanska ljubav", naveo je vladika Dimitrije, ispraćen aplauzom prisutnih.

Svečana litija je krenula iz Sabornog hrama, preko mosta Iva Andrića, Obalom Luke Vukalovića, preko Kamenog mosta, Glavne i ulice Jovana Dučića do Sabornog hrama.

U litiji su, između ostalih, bili vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, vikarni episkop mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija - Metodije, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

U litiji su učestvovali i predstavnici brojnih sportskih kolektiva iz Trebinja, pripadnici vatrogasaca, civilne zaštite, policije, vojske, Crvenog krsta.

Preobraženske svečanosti zatvoriće koncert Kaliopi na Trgu slobode.

svecana litija trebinje 2019 (7).JPG

svecana litija trebinje 2019 (6).JPG

svecana litija trebinje 2019 (5).JPG

svecana litija trebinje 2019 (8).JPG

svecana litija trebinje 2019 (1).JPG