Muzeju Hercegovine je, u okviru proslavljanja Preobraženja Gospodnjeg, izvedena je monodrama "Ima jedna zemlja" prema knjizi "Pisma iz Srbije" autora Bojana Ljubenovića koju je izveo prvak zrenjaninskog narodnog pozorišta Jovica Jašin.

IMG_20190819_32504.jpg

Monodrama traje sedamdesetak minuta i ovo je bilo njeno 100. izvođenje.

Jašin kaže da mu je drago što je ovaj jubilej bio u Trebinju, a za monodramu kaže da je duhovita i da se uzima kao gorki lijek.

"Glavni junak je izmišljeni stranac koji je došao u Srbiju na nekoliko dana, a ostao nekoliko godina i svake sedmice piše pismo svojima o različitim temama. On hiruškom preciznošću, na duhovit način, prikazuje srpsku stvarnost ukazujući na ovdašnje paradokse, anomalije, mane i vrline. Duhovit je na momente, a sve vrijeme satiričan, pa se publici čini da su umjesto u pozorištu nalazi pred ogledalom u kome neprestano vide sebe", istakao je Jašin.

Knjiga, po kojoj je rađenamonodrama, sadrži stotinu satiričnih i duhovitih pisama koja Ljubenovićev izmišljeni stranac piše svojima u inostranstvu, opisujući današnju Srbiju.

Ljubenović je u jesen 2010. godine počeo da piše satirično serijal "Pisma iz Srbije" koja su poslije pretočena u knjigu.

Knjiga je dobila veliki broj nagrada kako u Srbiji, tako i u regionu.

IMG_20190819_32894.jpg