U Trebinju je zastupljena ideja  da otvori vrata koja ima, da pruži šansu svima koji žele da žive ovdje, da podrži svakoga koji donosi nove ideje i novi kapital, da stvori jednu odgovornu, kreativnu i dinamičnu zajednicu koja brzo reaguje na probleme i koja, još brže, identifikuje svoje potencijale, mogućnosti i nove razvojne prilike - poručio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić tokom svečane sjednice Skupštine grada u čast krsne slave grada i Sabornog hrama Svetog preobraženja Gospodnjeg.

svecana sjednica grada trebinje (3).JPG

Ćurić je istakao da se nova ulaganja u Trebinju dostigla više desetina miliona KM, ali da to, s druge strane, donosi i nove obaveze Gradskoj upravi jer treba da se stvore nove dokumentacione, pravne i prostorne osnove za sve češće zahtjeve novih privrednika.

"Na taj način se oblikuje i novi ekonomski ambijent, a grad počinje da dobija lik u kome se jasnije ocrtava naša želja da stvorimo harmonično, inovativno i efikasno okruženje za sve ljude koji u ovaj region žele da investiraju", naveo je Ćurić.

On je kazao da su među programima i projektima koje je Gradska uprava počela ili koji su realizovani, prije svega, projekti podrške porodici, ali i više od 60 infrastrukturnih projekata.

Prema njegovim riječima, Trebinje postaje sve značajnije turističko mjesto o čemu govori i podatak da danas ima oko 3.000 smještajnih jedinica, zbog čega će Gradska uprava turističko poslovanje temeljiti na dva važna aspekta.

"Prvi je povećanje komunalnih standarda, gdje se ne smije štedjeti, dok se sam grad mora oblikovati da u svakom detalju predstavlja turističku atrakciju, dok je drugi aspekt kultura, zbog čega su iz godine u godinu i sve veća izdvajanja za ovu oblast", naveo je Ćurić.

svecana sjednica grada trebinje (8).JPG

Ćurić je rekao da će svi zacrtani projekti biti realizovani, ali da, isto tako, nije srećan jer ljudi odlaze  da rade van Trebinja, ali da je zadovoljan što oni nisu otišli za stalno, kao u drugim dijelovima Republike Srpske, već su u Trebinju veoma često.

On se zahvalio predsjedniku poslovnog sistema "Svislajon" Rodoljubu Draškoviću koji je odlučio da Trebinju donira novu zgradu Gimnazije, čija je vrijednost oko 20 miliona KM, a koja će svojim standardima nadilaziti slične obrazovne ustanove i u najrazvijenijim zemljama.

Predsjednik kompanije "Svislajon" Rodoljub Drašković, koji je nedavno dobio i titulu kneza koju mu je dodijelio Savez opština istočne Hercegovine, rekao je u svom obraćanju da on nije knez sa krunom vladanja, već knez sa krunom žrtvovanja, davanja, zaštite i očuvanja svih dobara - materijalnih i duhovnih, koji pripadaju hercegovačkom narodu.

"Gradimo slogu i jedinstvo, duhovnu slobodu - slobodu vjere, nacija, političkog izjašnjavanja i ličnog mišljenja. To su slobode koje čine djetelinu sa četiri lista na jednom stablu, koja su simbol sreće i blagostanja naroda Hercegovine", naveo je Drašković.

svecana sjednica grada trebinje (6).JPG

On je istakao da se mora obustaviti odliv pameti i produktivnog rada iz Hercegovine, u protivnom će ovo područje ostati pusto.

"Hercegovini ćemo prizivati na povratak sve čiji su korijeni hercegovački, a naša dužnost je da im obezbijedimo životne uslove, da imaju gdje da se vrate", naveo je Drašković.

On je najavio da će podići "hram znanja i nauke", koji će biti njegova zadužbina Hercegovini i Trebinju.

Spreman je, naveo je, i da gradi Hercegovinu bez granica, da poveže neraskidivo tkivo među narodima i vjerama.

"Od Hercegovine ćemo graditi ekonomsku, bescarinsku uniju, po modelu najrazvijenijih zemalja u svijetu. To znači da ćemo imati bolje tržišne i uslove privređivanja, koji su preduslov za dolazak novih investitora", poručio je Drašković.

svecana sjednica grada trebinje (4).JPG

Tražiće se i zaštita regionalnog porijekla, proizvodnje organske hrane, te će se zahtijevati smanjenje poreza kako bi se obezbijedile veće plate radnicima.

"Moramo da obezbijedimo slobodan protok građana, roba, rada i kapitala, a sve radi stvaranja trajnog mira i boljeg života naroda na ovim prostorima", naveo je Drašković.

On je izrazio nadu da će u narednih pet godine u Hercegovini biti izliječeno siromaštvo, jer će Hercegovci svoje bogatstvo sticati radom i znanjem.

Tokom svečane sjednice, gradonačelniku Mirku Ćuriću uručeni su zahvalnica ambasade Bugarske u BiH zbog dobre saradnje na realizaciji više projekata, te plaketa opštine Zvenač sa Kosova i Metohije za nesebično zalaganje i poseban doprinos zatvoju ove opštine.

Preobraženske svečanosti biće nastavljene večeras, kada će ulicama grada proći svečana litija, nakon čega će na Trgu slobode nastupiti "Kaliopi".

svecana sjednica grada trebinje (5).JPG

svecana sjednica grada trebinje (7).JPG

svecana sjednica grada trebinje (2).JPG

svecana sjednica grada trebinje (1).JPG