Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić otvorio je 12. Sajam meda i vina, koji je u Gradskom parku okupio 25 pčelara i 12 vinara koji su članovi udruženja "Vinos" iz našeg grada.

12 sajam meda i vina trebinje 2019 (4).JPG

Ćurić je rekao da je veliki broj izlagača jasna poruka da ono što rade Grad i Agrarni fond daje rezultatae i da je sve veći broj naših sugrađana koji se odlučuju na neki od oblika poljoprivrede.

"Proizvode koje imamo na našem podneblju moramo da predstavimo, jer su oni vrhunskog kvaliteta. Fali nam malo reklame i to treba da nam bude prioritet u narednom periodu", naveo je Ćurić.

On je istakao da Hercegovine ima prepoznatljivu hranu i pića koja pohvaljuju svi koji ih probaju, zbog čega su ona potencijal na koji se Trebinje mora osloniti i u narednom periodu.

12 sajam meda i vina trebinje 2019 (3).JPG

Prema njegovim riječima, svaki poljoprivredni proizvođač, bio on stočar, pčelar, voćar, pokazuje izuzetnu hrabrost samom odlukom da se bavi proizvodnjom zdrave i kvalitetne hrane.

"Podrška Gradske uprave neće izostati ni u narednom periodu. Svi programi koji su do sada bili u oblasti poljoprivrede, biće realizovani i u narednom periodu", naveo je Ćurić.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina istakao je da je Sajam meda i vina tradicionalna manifestacija kojom i zvanično počinju preobraženske svečanosti u čast krsne slave grada i Sabornog hrama.

12 sajam meda i vina trebinje 2019 (2).JPG

"Nadam se da će svi posjetioci sajma probati naša vina, pršut, sir, i na kraju sve to zasladiti kvalitetnim medom", naveo je Dutina.

Pčelar gazdinstva "Braća Barzut" iz sela Bašići u Bobanima Miloš Barzut rekao je da je na svom štandu predstavio pčelinje proizvode, domaće rakije, likere, sirup od žalfije.

On je kazao da su ovakvi sajmovi veoma značajni za male proizvođače, koji nemaju priliku da se baš često predstavljaju čiroj javnosti sa asortimanom svojih proizvoda.

"Na ovaj način promovišemo sebe, svoje proizvode, kraj odakle dolazimo i gdje nastaju njihovi proizvodi", naveo je Barzut.

12 sajam meda i vina trebinje 2019 (8).JPG

Sajam je organizovao Agrarni fond uz pokroviteljstvo Grada Trebinja.

Preobraženske svečanosti biće nastavljene otvaranjem izložbe „Zvonari slobode“ o životu Svetog vladike Nikolaja i naučnika Mihaila Pupina u 18.00 sati u Kulturnom centru.

U 20.00 sati, u Muzeju Hercegovine, biće otvorena izložba „Milena Šotra Gaćinović“, povodom 110 godina od rođenja slikarke.

Preobraženske svečanosti biće nastavljene sutra.

12 sajam meda i vina trebinje 2019 (1).JPG

12 sajam meda i vina trebinje 2019 (7).JPG

12 sajam meda i vina trebinje 2019 (6).JPG

12 sajam meda i vina trebinje 2019 (5).JPG