U okviru obilježavanja krsne slave Grada Trebinja - Svetog preobražnjenja Gospodnjeg, na Trgu slobode priređen je koncert Policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

koncert policijski orkestar trebinje (1).JPG

Dirgent orkestra Dušan Pokrajčić je rekao da se u dogovoru sa rukovodiocem orkestra Jelenom Atlagić krenulo sa popularnijim programom.

"Prije godinu dana smo održali prvi cjelovečerni koncert u Banskom dvoru i budući da je dobro prošao odlučili smo da ove godine napravimo seriju koncerata po Republici Srpskoj u gradovima koji imaju Policijske uprave", rekao je Pokrajčić.

Orkestar broji 20 svirača i jednog dirigenta. Zastupljeni su limeni instrumenti, trube, trombon truba, horna i drveni flauta, klarinet i saksofon.

Prema riječima rukoviodioca Policijskog orksestra Jelene Atlagić orkestar je počastvovan što će svirati na Trgu slobode uoči slave grada Trebinja.

"Izuzetno nam je važno što nastupamo pred hercegovačkom publikom. Svi članovi orkestra su profesori ili studenti muzike, ali su honorarno zaposleni u MUP-u", kazala je Atlagićeva.

koncert policijski orkestar trebinje (2).JPG

Jednočasovni koncert imao je tri dijela.

U početku su prisutni građani imali priliku da čuju marševe-protokolarni dio, nakon toga svirane su rodoljubive, a za kraj popularne, filmske numere - kompozicije kao što su "Narodni heroji" Ferda Pomikala, "Radecki marš" Johana Štrausa, "Kreće se lađa francuska" Branislava Milosavljevića, "Tamo daleko" Đorđa Marinkovića", "Devojko mala" Darka Kraljića...

Do sada su koncerti održani u Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Doboju, Prijedoru.

Orkestar je nastao u novembru 2017. godine, a u početku je bio plan da bude
protokolarnog tipa za Dan republike i za potrebe države.

Preobraženske svečanosti biće nastavavljene sutra.

U 9.00 sati biće služena Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu, dok će u 12.00 sati biti održana svečana sjednica Skupštine grada.

Za večernje sate predviđena je litija ulicama grada i koncert Kaliope na Trgu slobode.