U Muzeju Hercegovine, u okviru preobraženskih svečanosti, otvorena je izložba slika "Milena Šotra Gaćinović" povodom 110 godina od rođenja ove velike slikarke.

izlozba milena sotra gacinovic trebinje (2).JPG

Izložbu slika, za koju se može reći da je među najznačajnijim koje su prikazane trebinjskoj publici u posljednjih petnaestak godina, otvorio je gradonačelnik Mirko Ćurić, koji je istakao da je večerašnji događaj, svojevrsna, zahvalnost "jednoj znamenitoj ženi-slikarki, koja je obilježila i istoriju srpskog slikarstva 20. vijeka, velikom stvaraocu i patrioti".

On je istakao da je Milenin život bio veoma dinamičan - stizala je od Neretve do Amerike, od Amerike do Kremlja, od Pariza do Londona, Rima, Budimpešte, vraćajući se uvijek u svoju rodnu Hercegovinu.

"Gradska uprava Grada Trebinja je opredijeljena da se u saradnji sa relevantnim institucijama na dostojan način oduži velikanima poniklim u Hercegovini, koji su svojim radom i životnim djelom zadužili Hercegovinu i srpski narod u cjelini", naveo je Ćurić.

izlozba milena sotra gacinovic trebinje (4).JPG

Kustos istoričar umjetnosti u Muzeju Hercegovine Tamara Rajković istakla je da se o Mileni može govoriti kao o slikaru, publicisti, novinaru, govorniku, horovođi, kostimografu, revolucionaru, ali, prije svega, kao o filantropu.

"Pripovijest o njenom životnom putu jeste priča o življenju između Evrope i Amerike, o uvjerenjima između sekularizma i religije, djelanju između umjetnosti, žurnalistike i politike", navela je Rajkovićeva.

Ona je istakla da je Milena "krala" vrijeme da bi se posvetila slikarstvu, naglašavajući važnost likovnog izraza.

"Kroz svoja platna ponovo je prisutna u svojoj rodnoj Hercegovini, iz koje se otisnula vrlo rano, a u koju se vraćala po dio svog djetinjstva, uvijek noseći u srcu žeđ za Hercegovinom", kazala je Rajkovićeva.

izlozba milena sotra gacinovic trebinje (5).JPG

Kroz pejzaže, portrete, mrtvu prirodu, kostimografske crteže, prikazan je bogat opus Milene Šotra Gaćinović iz fundusa Muzeja Hercegovine, Galerije "Josip Bepo Benković" iz Herceg-Novog, Umjetničke galerije BiH iz Sarajeva, Muzeja primenjene umetnosti iz Beograda i druženja "Adligat".

Preobraženske svečanosti nastavljene su koncertom Policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na Trgu slobode.

izlozba milena sotra gacinovic trebinje (3).JPG

izlozba milena sotra gacinovic trebinje (1).JPG

izlozba milena sotra gacinovic trebinje (6).JPG