U Vinskoj galeriji Vukoje otvoren je treći Salon žilavke, koji je okupio više od 20 vinariju iz Hercegovine i šest proizvođača mliječnih proizvoda, pršuta i kalifornijske pastrmke.

treci salon zilavke vukoje trebinje 2019 (3).jpg

Vlasnik Podruma "Vukoje 1982" Radovan Vukoje rekao je da cijela Hercegovina može da se diči zbog ove manifestacije, koja je već postala tradicionalna.

"Danas je Trebinje centar vinskog svijeta, a ovaj salon nosi jednu posebnu poruku jer je žilavka slika i prilika svakog Hercegovca", naveo je Vukoje.

On je istakao da je žilavka sorta koju malo koji vinski region ima, i da je zato Hercegovina, na svojevrstan način, počašćena što upravo na ovom podneblju ona uspijeva.

treci salon zilavke vukoje trebinje 2019 (5).jpg

Profesor dr Slobodan Jović istakao je da je salon u čast žilavke značajno kulturno dostignuće, ali i važan kulturni događaj koji doprinosi unapređenju kvaliteta vina žilavke.

"A kulturna je zato što je vino dio gastronosmke kulture, odnosno kulture jednog naroda", naveo je Jović.

On je istakao da su ovakvi događaji mjesta gdje se širi vinska kultura, sagledavaju tehnologije njenog pravljenja, dobijaju informacije o njenom održavanju, ali i stiču nova prijateljstva.

Za večerašnje delicije bili su zaduženi šefovi Nihad Mameledžija i Veso Mrakić.

treci salon zilavke vukoje trebinje 2019 (1).jpg

Mameledžija je rekao da jela koje su večeras pripremili nije bilo teško uklopiti sa žilavkom, jer je riječ o vrhunskom vinu koje ima friškoću i ozbiljan barikirani ukus.

"Žilavka nosi epitet boljih evropskih vina, tako da je za nas kuvare zaista veliki izazov i zadovoljstvo pripremati hranu koja prati žilavku", naveo je Mameledžija.

Salon su podržali predstavništva Republike Srpske u Beogradu i Beču.

treci salon zilavke vukoje trebinje 2019 (6).jpg

treci salon zilavke vukoje trebinje 2019 (4).jpg

treci salon zilavke vukoje trebinje 2019 (2).jpg