Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je krivičnu prijavu protiv organizatora humanitarnog koncerta "Za naše Kosovo i Metohiju", koji je u ponedjeljak uveče održan u Herceg-Novom, a na kojem je pjevač Vlado Georgiev pjevao pjesmu "Tamo daleko" (daleko kraj mora, tamo je selo moje, tamo je Srbija).

Prijava je podnijeta, zbog, kako se navodi, kršenja niza zakonskih odredbi, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja državne himne i političkih i nacionalističkih poruka.

- Na "programe" nalik preksinoćnjem, Ministarstvo kulture i država Crna Gora neće ćutati - naprotiv. Od sada, svako kome koncept "manifestacija kulture" bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način kako je to regulisano propisima ove države, poručili su iz Ministarstva kulture - prenio je portal Analitika.

Otkazan koncert trubača iz Guče

S tim u vezi oni su pozdravili odluku budvanske opštine da, nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti, odustane od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu.

Smatraju da smotre kulture ne smiju da budu izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se, kako kažu, kao u slučaju Herceg Novog, njima negira crnogorski identitet.

- Žalimo što je Herceg Novi bio domaćin ovog programa, tim prije jer smo nedavno na istom mjestu mogli da ispratimo festival sasvim drugačijeg tipa - koji u mnogo ljepšem svjetlu promoviše i taj grad i Crnu Goru, navodi se u saopštenju.

Prikupljanje novca za manastire na Kosovu

Pored Vlade Georgieva, na koncertu koji je održan u okviru turističke manifestacije "Trg od ćirilice" na Kanli kuli u Herceg Novom u organizaciji humanitarne organizacije "Delije", učestvovali su još i Ivana Žigon i Kosovski Božuri, Divna Ljubojević i Melodi 357, Danica Crnogorčević i trubački orkestar Marka Gligorijevića.

Ulaznice su se prodavale po ceni od sedam evra, donatorske su bile pet, a navodno je skupljeno oko 35.000 evra pomoći.

Prikupljena novčana sredstva namijenjena su obnovi manastira Banjska na Kosovu i Metohiji i obnovi manastira Sv. Arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci.