Krsna slava Grada Trebinja i Sabornog hrama - Sveto preobraženje Gospodnje, i ove godine biće proslavljeno uz bogat kulturni, duhovni i zabavni program.

trebinje-grad-vazdug.jpg

Proslava počinje uoči praznika, 18. avgusta, od 16.30 časova – otvaranjem Sajma meda i vina na Trgu slobode, nakon čega će od 18.00 časova u Kulturnom centru biti otvorena izložba „Zvonari slobode“, izložba o životu Svetog vladike Nikolaja i naučnika Mihaila Pupina.

Praznično večernje u trebinjskom Sabornom hramu biće služeno od 19.00 časova, a u 20.30 u Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba „Milena Šotra Gaćinović“, povodom 110 godina od rođenja slikarke.

Ove godine koncert za slavu grada biće i uoči praznika, a na Trgu slobode, 18. avgusta od 21.30, Trebinjce i njihove goste zabavljaće orkestar MUP-a RS.

Na najsvečaniji dan u godini u Trebinju Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg počinje u 9.00 časova, sa prazničnim jutrenjem sat ranije.

U podne u Kulturnom centru održaće se svečana sjednica Skupštine grada. Prethodno će biti priređeno lomljenje slavnog kolača, nakon čega je planirano i polaganje cvijeća na spomenik braniocima Trebinje 1991-1996.

U 18.00 časova u Muzeju Hercegovine biće izvedena monodrama „Ima jedna zemlja“.

Nakon prazničnog večernjeg od 20.00 časova, svečana litija krenuće ulicama grada, a proslava Svetog preobražanja završava koncertom Kaliopi na Trgu slobode,

Organizatori Preobraženskih svečanosti su Grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje.