Spomenik velikom vladici Njegošu pod platanima u Trebinju, prvi je spomenik u svijetu podignut u njegovu čast. Ovom velikom pjesniku, njegovim stihovima i napisanoj riječi i danas se dive širom svijeta.

njegos spomenikk trebinje (3).jpg

A ovaj spomenik i prostor oko njega, koji je rodnom Trebinju poklonio još jedan veliki pjesnik - Jovan Dučić, poprilično je zapušten.

Cvijeće i trava su uvenuli, a "živa ograda" sve je manje živa.

Zbog ovakvog stanja, na adresu portala TrebinjeLive.info došle su brojne kritike naših sugrađana.

Kažu da je ovakva nebriga nedopustiva.

"To je Njegoš. Te tri riječi bi svima trebale da budu dovoljne da se o ovom spomeniku i prostoru oko njega vodi dosta više računa", kaže jedan naš sugrađanin.

Trebalo bi, predlažu, cijeli prostor kultivisati i urediti.

"Nije lijepo ni osvijetljen, a pogledajte na šta liči ona živa ograda. Tuga me uhvati kad vidim kako je cvijeće uvenulo", tvrdi naš sugrađanin.

njegos spomenikk trebinje (2).jpg

I pločnike oko spomenika trebalo bi srediti, ali i sam spomenik.

"A ni ova zelena površina oko bašte 'Platani' ne znam šta je. Nigdje nema jedne zelene travke. Pa gdje nam je pejzažni arhitekta da ovo malo osmisli. Ovo je centar grada, među prvim mjestima koje brojni turisti prvo vide. Baš ih lijepa slika dočeka", kažu nam Trebinjci.

Spomenik Njegošu pretrpjeo je određena oštećenja tokom posljednjeg rada, pa je vrijeme da se ovom umjetničkom velikanu od bronze posveti dosta više pažnje nego što je to do sada bilo.

Spomenik je napravio najpoznatiji srpski vajar tog vremena - Toma Rosandić, koji je i autor skulpture "Igrali se konji vrani", koja se nalazi ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu.

Pri dnu na postamentu, u pročelju na bronzi biste, utisnuto je ćiriličnim slovima “NjEGOŠ”, a na pozadini „Toma Rosandić, kipar, Jovanu Dučiću, pjesniku“. Na pozadini spomenika, takođe, utisnuto je “SVOM MILOM TREBINjU, J. Dučić 1934.”

njegos spomenikk trebinje (1).jpg