U Glavskoj, u Trebinjskoj površi, danas je proslavljen praznik - Prenos moštiju Svetog Arhiđakona Stefana, koji je i crkvena slava ovog sela.

IMG_20190811_477681.jpg

Kao i svake godine, kod crkve Svetog Stefana, osim mještana Glavske, koji danas žive na relaciji Trebinje - Glavska, okupila se i njihova brojna rodbina iz inostranstva.

Upravo oni dali su veliki doprinos da se ova crkva obnovi, jer je u ratu 1991-1995. stradala od strane regularne Hrvatske vojske.

Mnogi od njih na razne načine pomažu da se poslije obnove crkve i groblja, obnovi i život u selu.

Slavi crkve prisustvovao je veliki broj mještana i njihove rodbine iz inostranstva, predstavnici Srba iz Ravnog, predstavnici drugih crkvenih odbora i mještana iz okolnih sela.

Vjerni narod pozdravio je nadležni svještenik Boris Banduka i domaćin slave Slavko Milišić.

Poslije Svete liturgije, za sve prisutne pripremljena je trpeza ljubavi.

Mještani Glavske, trebinjskog sela, koje je danas u opštini Ravno, kao i brojna srpska sela u pomenutoj opštini, vode svakodnevnu borbu da obnove svoje u ratu porušene kuće i imanja.

U vrlo teškim uslovima za egzistenciju, do danas nisu dobili značajniju pomoć. Ipak, u posljednjih godinu dana došlo je do određenog napretka, posebno u saradnji sa Gradom Trebinjem.

Ovih dana uveliko se radi na elektrifikaciji sela, što će uveliko olakšati život mještana i dati podstrek za obnovu i povratak stanovnika u Glavsku.

IMG_20190811_477682.jpg