Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će Vlada nastaviti ulagati u Nevesinje i da će uskoro biti rekonstruisan magistralni put prema Mostaru i potpisan ugovor sa izvođačem radova za istorijski projekat izgradnje hidroelektrane Dabar.

viskovic avdalovic nevesinje.jpg

Višković je poslije sastanka sa rukovodstvom opštine Nevesinje i predstavnicima političkih stranaka rekao je da je razgovarano o projektima u cijeloj Hercegovini, te naglasio da je Vlada Republike Srpske na čelu sa SNSD-om u posljednje četiri godine uložila više nego što je Nevesinje dobilo od turske vladavine do danas. 

"Ovdje su rađeni projekti koji su bili stogodišnji zahtjevi stanovištva. Prije nekoliko mjeseci urađeno je rezervno snabdijevanje električnom energijom preko dalekovoda Nevesinje-Gacko. Znamo da je Nevesinje u februaru više dana bilo bez struje i to se više neće događati", naglasio je Višković i dodao da je Nevesinje prošle godine, uz pomoć Vlade, dobilo i novi vodovod. 

Višković je naglasio da očekuje da će prije nove godine biti potpisan ugovor sa izvođačem radova za izgradnju hidroelektrane Dabar u sistemu Gornji Horizonti. 

"Bila je procedura izbora izvođača radova, imali smo tri izvođača i bilo je žalbi na tu proceduru. Komisija za žalbe odbacila je žalbu, sad su ostala dva izvođača i, prema informacijama kojima raspolažemo, mislimo da će doći do dogovora između ta dva ponuđača i da ćemo veoma brzo biti u poziciji da potpišemo ugovor", rekao je Višković. 

Višković je objasnio da će hidroelektrana Dabar biti građena po principu ključ u ruke. 

Premijer Srpske je ocijenio da će konačno Hercegovina i Republika Srpska dobiti veliki energetski objekat koji će imati ogroman značaj. 

On je rekao da će uskoro biti urađena sanacija postojećeg putnog pravca od Nevesinja prema Mostaru do granice sa Federacijom BiH u dužini od 12 kilometara što će koštati nekoliko miliona KM. 

"U sklopu iznalaženja najboljeg rješenja radiće se i projekat da vidimo koje bi bilo najbolje rješenje, jer ima priče da se radi tunel ili neka druga varijanta. Moramo da vidimo šta kaže struka, koliko to košta i odakle ćemo obezbijediti sredstva", rekao je Višković. 

On je dodao da je to projekat o kojem će Vlada Srpske razgovarati sa opštinom Nevesinje i drugim zainteresovanim opštinama. 

Višković je dodao da je na sastanku u Nevesinju stavio do znanja da je prvi prioritet Hercegovine put od Tjentišta prema Brodu na Drini, te da nakon toga može doći na red iznalaženje novog rješenja za putni pravac prema Mostaru. 

"Kao premijer bio bih presretan da istovremeno možemo raditi ta dva projekta, ali moramo biti realni i vladati činjenicama", istakao je Višković. 

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da je na sastanku razgovarano o putnoj infrastrukturi, ali i o drugim projektima važnim za ovu lokalnu zajednicu. 

On je podsjetio da je Vlada posredstvom "Puteva Republike Srpske" odobrila sredstva za put Udbina-Lukavac, zatim rekonstrukciju Ulice Miloša Obilića, te za dionicu koja spaja magistralni put prema Gacku i regionalni put prema Berkovićima. 

"Razgovarano je o rehabilitaciji puta Nevesinje-Mostar. Postoji ideja opštine Nevesinje da se iznađe najpovoljnije tehničko rješenje za priključak istočnohercegovačkih opština na Koridor Pet ce. Još je rano za podatke koji bi obavezali opštinu Nevesinje i Vladu Republike Srpske", rekao je Avdalović. 

On je dodao da je to projekat koji je veoma skup i koji se čeka dugo godina. 

"Ono što sam razumio premijera je da će Vlada posredstvom `Puteva` ući u projekat rekonstrukcije tog puta", dodao je Avdalović.