Premijer Republike Srpske Radovan Višković otvorio je večeras 144. Nevesinjsku olimpijadu čiji će centralni dio biti održan sutra na Bratačkom lugu kod Nevesinja.

olimpijada nevesinje.jpg

Program svečanog otvaranja održan je Trgu slobode, a premijer Višković je tom prilikom istakao da je Vlada Republike Srpske podržala ovogodišnju Nevesinjsku olimipijadu, kao i da će je podržavati i u budućnosti. 

"144 godine duga tradicija čuvanja identiteta, tradicije i vjere je nešto veoma značajno i za ovaj kraj i za Republiku Srpsku. Ova tradicija treba da traje dok i mi trajemo, a to znači vječno", rekao je Višković. 

On je naglasio da Republika Srpska nije zaboravila kada se branila i odbranila. 

"Nismo zaboravili Nevesinjsku brigradu niti Mitrovdansku ofanzivu. Tada su udareni temelji Republike Srpske i odbranjena ova sveta zemlja", rekao je Višković. 

Premijer je poželio sreću svim učesnicima na Olimpijadi i čestitao organizatorima na pripremi ovog skupa. 

Potpredsjednik Skupštine Srbije Đorđe Milićević u obraćanju je istakao da se Nevesinjskom olimpijadom čuva tradicija i istorija srpskog naroda na ovim prostorima. 

"Narod koji nema istoriju, narod koji želi da revidira svoju istoriju, narod koji nema prošlost i stidi se svoje prošlosti, ne može imati ni sadašnjost ni budućnost. Isto tako prošlost ne može da bude ni sadašnjost ni budućnost. Od prošlosti se ne živi, iz prošlosti se izvlače pouke i afirmiše ono što je pozitivno kao što vi to činite u Nevesinju", rekao je Milićević. 

On je naglasio da Srbija pridaje poseban značaj odnosima sa Republikom Srpskom. 

"Nas vezuje naša istorija, jezička, vjerska i nacionalna pripadnost, ali i bratsko prijateljstvo", objasnio je Milićević. 

Prema njegovim riječima, ako nekome nekada padne na pamet da uništi Republiku Srpsku, Srbija to neće nijemo posmatrati i sjediti skrštenih ruku, jer je garant Dejtonskog sporazuma. 

Milićević je napomenuo da se Srbija nikada nije miješala niti će se miješati u unutrašnja pitanja BiH i Republike Srpske, ali da je veoma zainteresovana i uvijek će biti za opstanak Republike Srpske i slobodu i prava srpskog naroda na ovim prostorima. 

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da je Nevesinje ove godine srećno i ponosno zbog najmanje tri stvari, a da je prva ta što je olimijadu otvorio premijer Višković, koji je i finansijski pomogao ovu manifestaciju. 

On je dodao da je druga stvar to što je ove godine Nevesinjska olimipijada kandidrovana za Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine, a treća da se Nevesinje približava zlatnom jubileju 150. olimpijade. 

Avdalović je naglasio da je ova manifestacija najstarija ovakve vrste u Republici Srpskoj i BiH, te da svake godine učestvuje sve veći broj takmičara iz svih krajeva BiH i Srbije. 

U programu su nastupili kulturno-umjetnička društva iz Nevesinja, te humorista Milan Pavlović, a na kraju je upriličen vatromet. 

Tokom ovogodišnje Nevesinjske olimpijade biće priređena takmičenja u rekordne 53 discipline. 

Centralni događaj su konjičke trke koje svake godine privuku veliki broj posjetilaca. Uz trke na Bratačkom lugu, cijeli dan se smjenjuju viteške igre. 

Organizatori su ranije potvrdili da nagradni fond za sportska takmičenja iznosi oko 35.000 KM, a približno polovina ove sume rezervisana je za pobjednike tri galoperske trke, koje se više od jednog vijeka održavaju na Nevesinjskoj olimpijadi. 

Na otvaranju 144. Nevesinjske olimpijade održan je atletski miting, te festival mladih guslara, izložbe slika i olimpijski kviz, što ovu avgustovsku svetkovinu čini prepoznatljivom u regionu. 

U Gradskoj galeriji u Nevesinju otvorena je izložba fotografija "Nevesinjska olimpijada za Unesko" i prikazan dokumentarni film o istorijatu narodnih saborovanja na Bratačkom lugu. 

Izložba i film urađeni su za potrebe kandidature Nevesinjske olimpijade za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva. 

U okviru Olimpijade u Nevesinju jutros je održan i Sajam prehrambenih proizvoda i ručnih radinosti. 

Nevesinjska olimpijada je najveći narodni sabor tradicije i viteštva u Hercegovini, koja u ovaj kraj privuče veliki broj posjetilaca.